"Атака" иска да задължи с договор Македония да не спекулира с историята

Волен Сидеров, сн. БГНЕС, архив

Лидерът на "Атака" предлага на правителството да подпише анекс към договора за добросъседство с Македония, който да ѝ забрани да прави спекулации с български исторически събития и личности.

Той даде пресконференция пред сградата на Министерския съвет в София, на която обясни идеята си.

"За да не кажат пак, че нахлувам в Министерски съвет и да правим нервни кризи, тази импровизирана пресконференция ще я направим пред сградата. Във връзка с последните изявления на министър-председателя на Македония Зоран Заев медийните реакции – видях и че министър Каракачанов е говорил, не са достатъчни. Трябват решения. Затова аз съм се подготвил и имам проект за анекс към договора с Македония, който смятам да предложа като проекторешение на Народното събрание", каза Сидеров, цитиран от "Фокус".

Според него парламентът трябва да приеме решение, че възлага на правителството да анексира договора с Македония.

"Това е възможно, самият договор позволява това. В него най-общо се казва, че Македония ще се въздържа от всякакви спекулации и опити да присвоява исторически личности или събития – владетелите на първата българска империя от цар Крум до цар Владислав и всички исторически личности и събития, свързани с национално-освободителната борба и т.н.“, каза Сидеров.

Той посочи, че това е едно подробно наставление македонската страна да спре със свободни изявления, с които засяга българската история и с които се предизвиква негативен обществен отзвук.

"Добросъседските отношения са важно нещо, но Македония трябва да знае, че ние поставяме този анекс и ако тя не се съгласи с него, България ще си помисли за подкрепата за ЕС. Това не е нещо вражеско, а съвсем в рамките на дипломатическите отношения“, коментира Сидеров.

Той уточни, че досега не е говорил по тази тема с министър-председателя Бойко Борисов.

Зоран Заев вече се извини за изявлението си, че Илинденското въстание е македонско, като коментира, че политиците правят грешки дори по невнимание.   

Споделяне

Още по темата

Още от България