“Атака” иска отмяна със закон на проведените избори

“Атака” иска отмяна със закон на проведените избори

“Атака” поиска парламентът спешно са приеме закон, с който да обяви за недействителни проведените местни избори, чийто втори тур бе тази неделя. Това съобщи зам.-председателят на националистическата партия Павел Шопов, според когото вотът бел проведен с редица закононарушения и фалшификации, най-масови от които са купуването на гласове. “Атака” предлага кметовете, които са управлявали общините до 28 октомври, да запазят правомощията си до провеждане на нови избори, по нов закон. Разчитаме на подкрепа от всички “български партии”, каза Шопов.

Той обяви, че “Атака” е трета политическа сила в страната сред “българските партии”. От класацията е изключено ДПС, което реално е трета сила след ГЕРБ и БСП, защото, по думите на Шопов, партията на Доган не е българска.

В една демократична държава изборите не се отменят със закон, а от съда, коментира зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев предложението на “Атака”. Велчев допълни, че вярва на съдебната власт и не може да прецени дали е възможно да бъдат касирани изборните резултати в цялата страна.

Според Павел Шопов обаче съдът едва ли може да се справи с лавината от жалби и искове, така че най-добре е да се вземат радикални мерки.

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев заяви на пресконференцията в изборната нощ, че няма основание да се касира вотът като цяло, защото явлението не е масово и всеобхватно и затова политиците трябва да анализират ситуацията и да вземат адекватни мерки.

Формалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази изненада, че предложението за отмяна на изборите със закон идва от депутат. Нали този парламент прие тези изборни закони, запита Цветанов, според когото управляващата коалиция и държавните институции нямат воля да се справят с купуването на гласове.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?