Атака иска отварянето на ІІІ и ІV блок, БСП прехвърли вината на Кунева

Атака иска отварянето на ІІІ и ІV блок, БСП прехвърли вината на Кунева

Парламентът да вземе решение за отварянето и въвеждането в експлоатация на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", иска парламентарната група на "Атака". Това заяви Волен Сидеров на пресконференция във вторник.

Двама малки реактора ВВЕР-440 бяха спрени в края на 2006 г. като част от условията за влизане в Европейския съюз. В момента се извършва демонтажът на затворените в края на 2002 І и ІІ блок, където процесът по извеждане от експлоатация е необратим. В ІІІ и ІV блок до средата на миналата година не бяха започнали никакви дейности по демонтаж на каквото и да било оборудване, а само е извадено отработилото ядрено горива. През есента обаче екоминистерството издаде разрешение за демонтажа на четирите реактора, а през ноември 2013 г. Европарламентът реши България да получи още 293 млн. евро за демонтажа на малките блокове.

Според Сидеров основните виновници за затварянето на ІІІ и ІV блок са бившият министър на европейската интеграция Меглена Кунева, външният министър Соломон Паси и министърът на енергетиката, а по-късно и на икономиката Милко Ковачев от правителството на Симеон Сакскобугготски. Лидерът на "Атака" обяви, че затварянето е направено с подкупи и представлява национално предателство.

Двата блока на АЕЦ-а са затворени незаконно, смята още той. През 2002 година седем частни лица завеждат дело против ЕС в Люксембургския съд за отмяна на решението на Евросъюза за затваряне на първите четири блока на родната атомна централа. Решението на съда е, че не може да отмени това решение, защото такова решение няма, твърдят националистите.

За обратното въвеждане в експлоатация на блоковете ще са необходими около 40-50 млн. лева, които ще бъдат изработени от двата реактора за около месец, посочи Сидеров. Според неговите сметки повторното пускане на реакторите ще отнеме около 10 месеца. Националистите са убедени, че пускането на блоковете е напълно безопасно.

"Кой и как е затворил реакторите на АЕЦ "Козлодуй", може би трябва да попитате г-жа Меглена Кунева - как така взе това решение, без да предупреди нито изпълнителната власт, нито тогавашния президент Георги Първанов", коментира народният представител от БСП и евродепутат Илияна Йотова по повод инициативата на "Атака”.

"За съжаление, тази страница е затворена. Смятам, че това ще бъде точка в дневния ред на пленума, който ни предстои на 1 февруари. Енергийната стратегия на България също ще бъде част от дневния ред", обясни Йотова и подчерта, че позицията на БСП е реализацията на другите два проекта: още един нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене".

"Основанията и аргументът, взет под натиск, е нещо, което много трудно се доказва – кой как е бил натискан и кой как е взел това решение. Въпросът, е че когато то се взе, то не беше обяснено нито дори пред българските избиратели и като евродепутат ми става пределно ясно, че не са направени кой знае какви усилия от страна на Меглена Кунева те да бъдат спасени", заяви Йотова.

Споделяне

Още от България