"Атака" използва и честването на Ботев за хули към властта

"Атака" използва и честването на Ботев за хули към властта
Демонстрация на "Атака" забави официалната част на церемонията по отбелязването на годишнината от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свобода, която всяка година се отбелязва на 2 юни на връх Околчица. Партията на Волен Сидеров предварително бе избрала този ден като подходящ не само за патриотично-националистическа пропаганда, но и за предизборни цели.

Сидеров и негови съпартийци освиркваха и подвикваха към премиера Сергей Станишев, лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутати от мнозинството, които бяха дошли на Околчица.

Възкачен на раменете на мъж и снабден с мегафон, Волен Сидеров крещеше към тях "турски мекерета", "предатели", "плазмодии", "педалчета", докато в същото време течеше официална програма, включваща възстановка на събитията от 2 юни.

Сидеров дори покани премиера да се приближи към него, за да му "шибне един шамар".

Преди това служители на реда се опитаха да озаптят лидера на "Атака", като отнеха агрегата, който захранва мегафона им. След кратък сблъсък с полицията, атакистите успяха да си върнат агрегата, като обясниха, че имат разрешение да го ползват до 11 часа. След това последва и словоизлиянието на Сидеров, който заяви още, че "никой не може да спре устрема на националистите".

Той обеща, че ако "Атака" влезе във властта, в България "повече няма да се говори турски език на обществени места и по националната телевизия".

Освиркванията и обидните викове не спряха и по време на отслужения молебен за България, с който започна поклонението. Те продължиха и в минутата мълчание под воя на сирените.

Аз се извинявам на всички българи за тази проява на "Атака", заяви Станишев по-късно на брифинг във Враца. Подобни прояви, които носят чисто предизборен характер, са жалки и грозни и мисля, че ще отблъснат много хора от тази политическа сила, допълни той. Ние сме длъжни да опазим този модел в нашето общество и да се противопоставим на всякакви опити за разделение на българската нация, каза още премиерът. Вярвам, че ще преодолеем подобни провокации, в които няма нищо патриотично и няма нищо от истинската любов към България, коментира Станишев.

"Ботев не може да принадлежи на една или друга партия. Той е в сърцата и душите на всички български граждани“, заяви той. По думите му в ден като този трябва да надмогнем своите дребни страсти, да помислим за миналото, за настоящето, за бъдещето на България.

Споделяне

Още от ИЗБОРИ 2009