Пропадна още едно заседание за Изборния кодекс

"Атака" мина в режим анти-ДПС, не е ясно ще продължи ли да крепи кворума

В опит да прикоткат Волен Сидеров, БСП подготвят "мека" декларация срещу Хафъзов от ДПС

Волен Сидеров. Сн. БГНЕС

Социалистите са в тежък размисъл как да продължи приемането на Изборния кодекс след като второ поредно заседание се провали поради липса на кворум. Проблем е и работата на Народното събрание въобще, тъй като групата на "Атака", с чиято помощ БСП и ДПС си осигуряваха мнозинство, влезе в предизборен режим и с ударни темпове възстановява традиционните си анти-ДПС риторика и действия, от които старателно се въздържаше през последните десет месеца, откакто крепи управляващите.

В понеделник депутатите се събраха извънредно, за да продължат второто четене на изборния закон. Също както и предишния път, обаче, заседанието бе отменено поради липса на кворум. Причина за това стана искането на лидера на националистите Волен Сидеров дневният ред да бъде променен и да се гласува декларация, осъждаща изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов от петък, когато Народното събрание (НС) отхвърли предложението за агитация на майчин език с осигурен превод.

Заместник-председателят на НС Мая Манолова не прие искането на Сидеров и му обясни, че не може по време на извънредно заседание да бъдат променени точки. "Няма как да приемам нещо, което не сме видели. Ще има възможност в сряда да бъде внесена декларацията”, заяви тя.

"Атака" обаче напуснаха залата, а след това внесоха в деловодството на НС проект на декларация за осъждане на изказването на Хафъзов.

БСП ще търси снемане на напрежението с декларация в Деня на Левски

В опит да овладее етническото, политическо и религиозно противопоставяне, председателят на Народното събрание (НС) Михаил Миков възнамерява да предложи на парламента декларация, която да търси "общото" и "сваляне на напрежението", което "отиде твърде далеч".

Идеята е декларацията да бъде гласувана на 19 февруари, когато се почита паметта на Васил Левски.

По неофициална информация в този ден се очакват сблъсъци и провокации от страна на футболни агитки и националистически партии, включително "Атака", които правят традиционно шествие в деня на обесването на Левски.

Още

"Аз не мога да се примиря с арогантността, с която ДПС се заявява за ментор на българския парламент”, заяви пред репортери Волен Сидеров.

Както е известно, управляващите нямат нужното мнозинство в НС и са зависими от гласовете на "Атака". Поради тази причина партията на Волен Сидеров губи избиратели, а оттам и възможност за бъдещо участие в НС.

Сега обаче Сидеров, който от началото на мандата на сегашния парламент се въздържаше от директни нападки срещу ДПС, поднови "репертоара".

"Ние смятаме, че не може да си затваряме очите пред наглостта, с която ДПС започва да преяжда с власт. Всичко това е възмутително. И не беше такава идеята за технократския кабинет на Орешарски. Ако се опитат по някакъв начин да върнат този въпрос (за предизборна агитация на майчин език -бел.ред.), това ще бъде суперскандално и не знам дали изобщо тогава трябва да съществува тоя парламент повече", закани се Волен Сидеров.

"Сега се появиха много псевдопатриоти, които се правят на събудени от сън”, допълни той, визирайки извънпарламентарната националистическа конкуренция.

На въпрос дали има опасност за съдбата на парламента от тук нататък, Сидеров отговори: "Има, разбира се, никой парламент не е вечен".

Минути след атакистите, от пленарна зала излязоха и ГЕРБ, без да посочват конкретните причини за бойкота. Един от техните депутати обаче остана в залата и поиска поименна проверка, която отчете наличие на 110 народни представители и НС излезе в 30-минутна почивка.

Докато вървеше поименната проверка, Манолова влезе в стаята на "Атака", след което многозначително коментира: "Нека мислят." Въпреки това "Атака" напуснаха сградата на парламента още през почивката.

След нея в пленарна зала се регистрираха едва 109 народни представители и малко преди 11.30 ч. заседанието бе прекратено. Предвижда се във вторник депутатите да продължат с второто четене на текстове от новия Изборен кодекс.

"Очевидно има много сериозна съпротива срещу приемането на новия Изборен кодекс”, коментира Мая Манолова, която е вносител на проекта. Според нея има политически сили и институции, които много искат евроизборите да се проведат по старите разпоредби.

"Всички български граждани се нагледаха на това как се правят избори "по фидосовски", с хаос, с обструкции, депутати с чували”, каза Манолова, според която новият Изборен кодекс ще гарантира честни избори.

По неофициална информация на Mediapool, БСП подготвят текст на декларация, която да осъди поведението на Хюсеин Хафъзов, без да засегне "честта на ДПС" и без да стига до крайните оценки на "Атака". Идеята на БСП декларацията да бъде гласувана в сряда и да върне "Атака" в пленарната зала.

Още в петък зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов настоя ДПС да се разграничи от "крайните квалификации" на Хафъзов, който обяви готовност да влезе в затвора, но да агитира на турски, за да следва пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу, Нури Адалъ и Ахмед Доган. Янаки Стоилов заяви, че изявленията на Хафъзов "засягат въпроси на националната сигурност". Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче защити изявата на Хафъзов и не намери нищо скандално в цитираните от него герои, включително Осман Калъч, който е бил осъден за шпионаж и по-късно разменен.

Преди ден зам.-председателят на БСП призна, че с ДПС имат разногласия не само по Изборния кодекс, но и за пропорционалното участие на двете партии във властта и начина, по който се упражнява.

При неясната съдба на новия Изборен кодекс, социалистите не изключват да се направят поправки в сегашния закон "Фидосова". Те ще се ограничат до преразпределение на квотите между БСП, ДПС и ГЕРБ в районните и секционните избирателни комисии.

"Даваме си срок до края на тази пленарна седмица, ако не успеем, просто няма защо да се напъваме, ще остане за след европейските избори", заявиха пред Mediapool народни представители от Коалиция за България.

От ГЕРБ пък твърдят неофициално, че ще използват всяка възможност, за да бламират работата на парламента и да показват несъстоятелността му. "В момента, в който излизат депутатите от "Атака" или ДПС, ще излизаме и ние – да видим докога могат да издържат по този начин", заканиха се народни представители от опозицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?