„Атака” настоява за отговори от прокуратурата по случая „Чуколов”

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е изпратил пет въпроса до главния прокурор Борис Велчев заради действията на МВР при инцидента с евродепутата Десислав Чуколов в заведение в Русе. Сидеров изтъква, че в медиите и на сайта на вътрешното ведомство е тиражиран запис с цел Чуколов да бъде злепоставен.

На 21 юли Чуколов подаде сигнал в русенската полиция, че е нападнат и  ударен от лице, говорещо на турски, в дискотека „Канела” в дунавския град. Евродепутатът обяви, че пристигналите служители на реда се държали неадекватно и снемали самоличността му половин час, вместо да издирят нападателя. От полицията отрекоха твърденията му и назначиха проверка по случая, която установи, че евродепутатът е заплашвал и псувал полицаите. МВР качи на интернет-страницата си запис от телефон 166, на който Чуколов сигнализира за инцидента, и друг – между пристигналия на място служител на реда и оперативния дежурен. На втория запис се чува трети глас, който заявява: „Ще стана министър и ще ви е... п... майна, обещавам”.

Чуколов не отрече, че гласът е негов, но обяви, че това е постановка на вътрешния министър Румен Петков.   

Сидеров пита главния прокурор дали при записа на Чуколов е спазено изискването на Закона за специалните разузнавателни средства, според който искането на МВР за използването на специално техническо средство трябва да бъде уважено от съответния окръжен съд, в случая - Софийския градски съд, тъй като Чуколов е депутат. Лидерът на „Атака” се интересува и дали е образувано досъдебно производство срещу евродепутата, което да дава основание да се направи подобно искане.

Сред отправените към главния прокурор въпроси са дали при липса на такива основания полицаят Румен Колев е извършил престъпление, като е използвал техническо средство без съответното законово разрешение и дали главният прокурор се е самосезирал по този въпрос.

Споделяне

Още от България