Волен Сидеров: "Ние ще бъдем вашият кошмар"

"Атака" няма да подкрепи правителство, но и "няма да позволи нови избори"

Като не регистрира депутатите си, партията удари рамо на БСП и ДПС за избор на парламентарен председател

"Атака" няма да подкрепи правителство, но и "няма да позволи нови избори"

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров осигури избирането на Михаил Миков от БСП за председател на парламента, въпреки че в словото му пред депутатите нападна остро ГЕРБ, БСП, ДПС и целия политически модел.

Той обяви, че партията му няма да подкрепи никакво правителство в този състав на парламента, но депутатите му не гласуваха при избора на ръководство на Народното събрание, осигурявайки по този начин мнозинство на БСП и ДПС. А по-късно на специална пресконференция Сидеров даде да се разбере, че ще помогне за съставяне на правителство от БСП и ДПС, като осигури кворум за гласуването му, защото "няма да позволи нови избори".

Очаквано от ГЕРБ обявиха за разкрит сценария, по който "Атака" ще дадат подкрепата си за програмно правителство начело с Пламен Орешарски - чрез атаки срещу партията на Бойко Борисов и БСП, но без да гласуват в пленарна зала.

Не съм казал, че ще подкрепя нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников

Сидеров започна първото си изказване пред новия парламент с остри нападки към ГЕРБ и препратки към т.нар. план "Сидеров".

"Ние ще бъдем вашият кошмар", обяви Сидеров от парламентарната, обръщайки се последователно и към ГЕРБ, и към БСП.

"Народът е много мъдър, за разлика от някои псевдополитици и псевдопатриоти. Народът не даде властта нито на ГЕРБ, нито на БСП. Той постави "Атака” като своите очи и уши. Преди малко Борисов каза, че ще подкрепи Орешарски. Аз не съм казал, че ще подкрепя нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников. Аз няма да подкрепям харизми, а само действия, в интерес на българския интерес, така както пише в клетвата на народните представители”, каза Волен Сидеров.

"Тепърва ще опознаете страданието. Престанете с глупостите и интригите си. Достатъчно мамихте, крадохте и рекетирахте, достатъчно купувахте депутати”, заяви Сидеров, обръщайки се към ГЕРБ.

Той посъветва "ръководството на ГЕРБ да не спекулира с никакви тройни коалиции, защото ще се сблъска с твърдия отпор на "Атака”.

"Преди три месеца хората излязоха на площадите и събориха корумпираното и некадърно управление на ГЕРБ. Казаха, долу. ГЕРБ абдикира. Великото ръководство на ГЕРБ, което много се тупаше в гърдите, избяга от отговорност, а сега говори за отговорност. За мен тази част от залата тук, цялата заедно с тези хора от служебния, така наречен кабинет начело с лицето Райков са оттук нататък обекти на прокуратурата и следствието, нищо повече ", каза Сидеров.

”Атака” ще бъде контрол, ще бъде гарант на тези унижени и оскърбени хора, които излязоха на улиците. Няма да защитаваме лобистки кръгове, както правеше ГЕРБ. Ние сме изключението и ще сме изключението на българската политика. Ние сме автентичната партия в този парламент. Ние ще пресечем долните спекулации, че сме се спогодили с някого”, каза още Сидеров.

Той добави, че партията му няма да подкрепи нито едно предложение за председател на Народното събрание, няма и да предлага заместник-председател.

Гласовете на нерегистрираните атакисти нямали значение

Обвинен от Бойко Борисов, че е подкрепил Миков, Сидеров обяви няколко часа по-късно на нарочна пресконференция, че гласовете на нерегистрираните атакисти нямали значение.

Той съобщи, че само 7 негови депутати са се регистрирали, а другите 16 не са, защото партията не била "казарма“, за да им казва какво да правят. По този начин кворумът бе 109 души, обясни Сидеров. "Михаил Миков е избран със 118 гласа. И нашите депутати да бяха регистрирани, той пак щеше да си е избран, както си е избран“, сметна той.

"Борисов явно много го боли, че не можа да си осъществи фалшификацията с бюлетините, но уви, прокуратурата беше по-бърза от него", коментира Сидеров.

"Само че номерата му повече няма да минават, защото този човек ще бъде клиент на прокуратурата, нещата, които ще излязат за управлението му, ще бъдат много сериозни", добави той. Ако си въобразява, че може да бъде министър-председател и само ще си стои няколко години, това няма да стане", добави той.

Сидеров каза, че лично той не би гласувал за Цецка Цачева, защото му вземала думата в предния мандат.

"Аз не съм мутра, не съм милиционер и не съм Борисов. "Атака" казва ясно – не подкрепяме Орешарски, Борисов и който и да е чукундур, предложен от него", продължи Волен Сидеров.

"Атака" "няма да позволи нови избори" и ще осигури кворум за гласуване на правителство

След като по-рано през деня Борисов обяви, че партията му няма да присъства по време на гласуването на кабинета "Орешарски“ в пленарна зала, а според конституцията само 121 души могат да открият пленарно заседание, избирането на кабинет на БСП и ДПС зависи само от Сидеров.

На въпрос дали депутати на "Атака“ ще присъстват в залата при такова гласуване, за да осигурят кворум, на пресконференцията си късно следобед националистът не отговори едносрично, а обясни, че "няма да позволи нови избори“, защото било необходимо да се направи ревизия на управлението на ГЕРБ. По този начин Сидеров индиректно потвърди намерението си да помогне за създаването на такъв кабинет.

По-късно от "Атака“ неофициално обясниха, че "имало 5-6 души от ГЕРБ“, които щели да легитимират гласуването и всъщност кворумът нямало да зависи от националистите.

"Ако Орешарски стане премиер и му бъде гласуван кабинетът, няма да го подкрепя, но ще изисквам от него", каза още Сидеров.

1000 лева минимална заплата и преразглеждане на приватизацията

Волен Сидеров обяви, че ще предложи заплатите на народните представители да бъдат колкото минималната заплата в страната. Минималната заплата пък да бъде 1000 лева.

"Пенсиите трябва да се вдигнат. Нищо друго не е по-важно. Ако не започнете да вдигате доходите на хората, ще има протести", посочи Сидеров.

"Колко пъти ви казах, работете за доходите на българския народ, работете да изгоните монополите, изгонете тези чужди фирми, които изнасят златото на България и печелят милиарди, не вие се хилихте самодоволно и смятах, че сте вечни и непоклатими. Сега усмивките ви лека-полека ще замръзват, особено когато ще пишете показания за вашите деяния по време на управлението си", каза още лидерът на "Атака".

Според Сидеров ситуацията в страната е много сериозна и трябва да се направят няколко много спешни неща като сваляне цените на електроенергията, увеличаване на доходите, повишаване на майчинските, преразглеждане на приватизационните и концесионни сделки.

Той се обърна към дипломатите на страните членки на ЕС с думите, че в България повече от половин милион пенсионери преживяват със 145 лв. на месец.

Елате да видите как живеят 2.5 млн. българи и тогава ни учете на демокрация, каза лидерът на Атака".

Депутатите на партията демонстрираха отношението си към Европейския съюз и в началото на тържественото заседание на парламента, като седнаха на местата си по време на химна на ЕС.

Сидеров влезе в разпра с репортер на СКАТ и се нахвърли на полицай

След като парламентът излезе в почивка, Сидеров влезе в разправия с репортер на телевизия СКАТ, собственост на неговия бивш съюзник и сегашен противник Валери Симеонов, лидер на Националния фронт за спасение на България, който за малко не успя да влезе в парламента.

Сидеров се нахвърли върху репортера, който поиска да му вземе интервю пред сградата на парламента.

"Какво право имаш ти да ме питаш? Извини се на българите, затова, че ги нарече лумпени. Ти и твоя шеф Валери Симеонов дължите извинение на българите", разкрещя се Волен Сидеров, подпомаган от Десислав Чуколов.

"За какво да се извиня? Аз не съм обиждал България. Вие обслужвате ДПС", отвърна му журналистът от СКАТ, въпреки че бе притиснат вече от 4-5 депутати от "Атака" до стената на НС.

Полицай се опита да разтърве Сидеров, но той се нахвърли и върху него. "Как се казвате? Кой ви изпрати, Цветанов ли? Защо се намесвате където не ви е работата", крещеше Волен Сидеров, допълнително окуражен заради камерите и микрофоните на други медии, насъбрали се да насъбралите се наоколо камери и микрофони на други медии . Полицаят застина вцепенен и почти не реагира.

Споделяне

Още по темата

Още от България