“Атака” обяви курс към предсрочни избори и вземане на властта

“Атака” обяви курс към предсрочни избори и вземане на властта

Курс към предсрочни парламентарни избори и вземане на властта обяви лидерът на “Атака” Волен Сидеров по време на митинга на партията по случай националния празник 3 март. Събирането на националистите пред храма “Св. Ал. Невски” приключи в 15,30 часа - близо час и половина преди края на разрешеното време.

Според организаторите от “Атака” на силно охранявания митинг са присъствали около 50 хиляди души. Според полицията те не са били повече от 8 000.

Около 1500 души бяха пристигнали с автобуси от цялата страна.

“Утре продажните медии ще кажат, че сме били 4-5 хиляди, но ние сме много повече. Тук сме 50 000, а в цяла България сме милиони. Искам да обявя пред вас, че започваме поход към властта. Това не е държавно управление, а подигравка с българския народ”, каза Сидеров в словото си. Той добави, че неговите симпатизанти са толкова много, че се разпростират от площада до НДК.

Сидеров бе решил да използва изпитани във времето композитори за масови събирания и бе заложил на музиката на Вагнер преди словото си, а всяко изказване на координатор на “Атака” бе оповестявано със запис на сборна тръба.

България все още е под турско робство, каза Волен Сидеров, посочвайки участието на ДПС във властта. С вдигнати ръце към националистите той ги призова да освиркат президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и правителството.

Освен викове за тяхната оставка, на площад “Ал. Невски” в столицата звучаха и хвалебствени лозунги за Волен Сидеров, който е наричан  “преродения Васил Левски”.

Група симпатизанти от софийската “Атака” развяваха надуваема кукла с фес и плакат “Долу ДПС”. Имаше транспаранти с лозунгите “Само Атака ще ни извади от Батака”, “Д-оган, П – ърванов, С - танишев”.

"Походът към властта няма да е лек, той изисква усилия от всички нас. Благодаря ви, вие сте страхотни, в момента показвате какво иска българският народ. Но това ще трябва да се повтаря докато ги притиснем така, че да паднат от власт", каза Сидеров.

Той призова симпатизантите си да са готови и ако трябва всяка седмица да натискат властта, за да приеме техните искания, които били исканията на българския народ.

"Застреляха един гангстерски бос, който тъпчеше партийните каси на управляващите при Симеон и Доган, сега ще си назначат нов гангстерски бос, който да им управлява парите", обяви лидерът на “Атака” по повод убийството на Иван Тодоров - Доктора.

“Знам къде са парите и на Иван Костов и на Сакскобургготски и на Доган. И ще направим възможното да върнем заграбеното”, заяви Сидеров пред ликуващото множество.

"Който иска да забрани “Атака”, иска да забрани българския народ. Не могат да забранят българския народ, българския дух, който ни води в битката за България", каза Сидеров в близо 40-минутна реч.

По думите му няма защо управляващите да слушат хора като Фейрхойген и разни “мазни чиновници от Брюксел, който само искат”. Според Сидеров външният дълг на България е станал 15 милиарда.

След всяко споменаване на печална статистика за българската икономика, хора от тълпата искаха разстрел за един или друг политик. По време на речта си Сидеров лично обеща гарантиран затвор, като се качи на власт, за “белите якички” като Милен Велчев, окрали държавата.

Координаторът на “Атака” от Босилеград проф. Драгомир Антонов заяви, че в момента България се управлява от немци и турци с различен “ДНК - код от чисто българския”. По думите му или сегашните управляващи ще подадат сами оставка, или ще бъдат пометени.

Преди митинга националистите проведоха шествие от НДК по бул. “Витоша” до пл. “Ал. Невски”. Шествието спря на площада между президентството и Министерския съвет, където се присъединиха още привърженици на “Атака”. Множеството издигна лозунги "Мафия", "Избори", "Долу ДПС", "Долу БСП".

Националистките освен това крещяха: "Докторът си отиде, ред е на Доган”.

Шествието, в което се включиха докарани с автобуси националисти от различни краища на страната и симпатизанти от Босилеград, бе охранявано от над 150 полицаи.

В словото си на площад “Ал. Невски” Сидеров каза, че преди ден партията му е внесла в деловодството на парламента законопроект за национализация на всички приватизирани предприятия от 1992 г. насам”.

"Ние казваме, че не е нормално да ограбваш България 15 години и да няма наказани. Това не е нормално и ние ще го поправим. Това е закон за национализация на всички собствености, които бяха криминално приватизирани след 1992 г. Тогава влезе в сила първият закон за приватизация, който е закон за ограбване. Това не е популизъм, много по-голям популизъм е да лъжеш хората, когато си ограбил български активи”, заяви Сидеров.

Той разкри, че има програма, според която българският бизнес, производство, услуги да бъдат в български ръце, а не в ръцете на "съмнителни" фирми. "Всичко, което се произвежда тук, трябва да се произвежда от българи и за българи", каза Сидеров.

След приключването на националистическата проява комендантът на митинга Павел Чернев призова симпатизантите и привържениците на партията да се разотидат спокойно, като каза, че от тях властта очаквала трошене на витрини и други вандалски акции.

Истинското шоу или бай Петко на дървото

Около час след началото на митинга атракция за медиите се превърна клошарят бай Петко, който бързо се изкачи на шестметрово дърво и едва бе свален оттам след близо двучасови усилия и полицаи и пожарникари, ръководени лично от шефа на пожарната ген. Кирил Войнов.

При всяко доближаване на пожарникарската стълба бай Петко заплашваше да скочи върху паветата. След като от пожарната разпънаха надуваем дюшек под дървото и отново се опитаха да го доближат, клошарят извади нож и започна да заплашва, че ще се наръга, като междувременно удряше с клони по каските качилите се да го свалят служители на реда.

Насъбралите се около дървото зяпачи призоваваха бай Петко да приключи по възможно най-радикалния начин протеста си, като скочи от дървото. На съседното дърво се беше качил и фоторепортер, който също поиска от бай Петко крайни мерки. Клошарят, видимо страдащ от психично разстройство, поиска първо 1 млн. евро, а после 20 млн. долара.

В крайна сметка клошарят се улиса в разговор с един полицаите под дървото, а двама пожарникари го издебнаха и го свалиха от дървото.

Докато седеше в клоните, той активно участваше в митинга на “Атака” - поиска махане от власт на тройната коалиция и сурови наказания за продажниците на родината.

Митингът блокира за граждани площадите около Народното събрание

Поради засилените мерки за сигурност и страха от изстъпления полицията бе блокирала изцяло постъпите за граждани до площад “Народно събрание”, а голямата тълпа хора, дошли на митинга на “Атака” бяха блокирали пространството около катедралния храм. Желаещите да поднесат цветя на паметника на Незнайния воин трябваше да преминат задължително през тълпата от привърженици на “Атака”, защото полицията бе блокирала всички възможности да се мине напряко през тревните площи, които в по-голямата си част бяха окупирани от любопитни зрители.

През последните дни премиерът Сергей Станишев изрази възмущението си от решението на столичния кмет Бойко Борисов да разреши на “Атака” да проведе митинга си близо до мястото и близо до часа на официалната държавна церемония, насрочена за 18.30 ч.

Цяла седмица премиерът, президентът, председателят на парламента и депутати от левицата отправяха предупреждения и нагнетяваха очакванията от провокации и стълкновения заради проявите на “Атака” в деня на националния празник.

След края на националистическата проява столичният кмет благодари на ръководството на “Атака” за добре организираните шествие и митинг.

Организаторите осигуриха реда и не допуснаха да се ограничат демократичните права на гражданите, се посочва в съобщение от Столичната община. Кметът благодари на организаторите и затова, че изпълниха поетия пред общината ангажимент да приключат митинга по-рано от посочения в уведомлението час, за да не се наруши организацията по официалната държавна церемония.

Споделяне

Още от България