"Атака" поиска САЩ да компенсират близките на загиналите при бомбардировката на София

Волен Сидеров (в ляво) и Красимир Каракачанов, Сн: БГНЕС

От партия "Атака" поискаха премахването на паметника на американските летци, загинали при бомбардирането на столицата ни преди 69 години. Това стана на съвместен протест на представители на "Атака" и ВМРО пред американското посолство. Протестът бе ръководен от лидерите на двете партии Волен Сидеров и Красимир Каракачанов.

Патриотични песни огласяха близо два часа пространството пред дипломатическата мисия, а десетки привърженици на "Атака" и ВМРО държаха плакати, предаде БНР. С тях на български и на английски те настояваха Съединените щати да изплатят обезщетение на семействата на загиналите при бомбардирането на София и другите градове по време на Втората световна война.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров настоя и Общинският съвет в София да приеме внесеното искане за поставяне на паметна плоча на цивилните жертви по време на бомбардировките.

От двете формации забравиха обаче, че по време на бомбардировките България е официално във война със съюзниците от антихитлеристката коалиция, защото е съюзник на Германия.

"Все пак тази декларация се надявам да стигне до посланичката, госпожа Рийс, тя да я прочете и да отговори по някакъв начин. Да вземе мерки да премести този паметник във военно гробище, там му е мястото. Тук да сложим една паметна плоча на загиналите български граждани. И също така да придвижи въпроса за извинение и обезщетение за жертвите от американските бомбардировки над София", заяви Сидеров пред събралите се.

В края на протеста от "Атака" забиха на улицата пред американското посолство възпоменателен кръст. Според идеята им той ще стои там, докато не бъде поставена и възпоменателната плоча на загиналите от бомбардировките българи.

Споделяне

Още от България