"Атака“ притиска за "незабавен" референдум за членството на Турция в ЕС

"Атака“ притиска за "незабавен" референдум за членството на Турция в ЕС

Парламентарната група на "Атака“ внесе в сряда предложение за свикване на референдум за членството на Турция в Европейския съюз. В кулоарите на НС лидерът на партията Волен Сидеров коментира, че допитването трябва са се организира "незабавно“.

Така най-верният съюзник на ГЕРБ влезе в пряка конфронтация с премиера Бойко Борисов, който преди седмица заяви, че провеждането на такъв референдум не е на дневен ред. В същото време депутати от другите партии допускат, че новата инициатива на "Атака" е поредна "димка", целяща да отклони общественото внимание от проблемите на управлението с пенсионната реформа, осигуровките и новия държавен бюджет.

Предложението идва само два дни, след като представители на Инициативния комитет за референдума се срещнаха с председателя на НС Цецка Цачева, която обеща законодателни промени, които да "отпушат“ възможността от свикване на национален референдум.

По-късно в сряда тези промени бяха внесени от депутати от ГЕРБ. В тях се предлага внесена в парламента подписка да се изпраща на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), която извършва незабавна проверка на подписите.

Повече от три месеца над 330 000 подписи "залежават“ в деловодството на НС, тъй като в закона не е изрично записано кой да провери дали те са автентични.

Цачева в понеделник обеща промените да бъдат разгледани идната сряда.

Въпросът, който е формулиран в предложението на "Атака“, гласи: "Съгласни ли сте Република Турция да се присъедини като държава член към ЕС?".

В проекта се предлага още Народното събрание да одобри гражданската инициатива за референдум по казуса, както и да "инструктира президента" да насрочи дата в законоустановения срок.

"По тази тема имаше подписка, но инициативният комитет на практика измами тези 330 хиляди души, които се подписаха, включително и депутатите от "Атака“, коментира Сидеров.

По думите му лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е "предвождал тази инициатива пред медиите", първо се е съгласил на среща с ръководството на парламента и след нея е приел референдумът да се отложи.

"Не сме съгласни и смятаме, че българите трябва да се произнесат“, допълни лидерът на "Атака“. От партията настояват и допитването да се проведе сега и да не се обвързва с ратификациите на договорите между Турция и държавите членки на Евросъюза.

Според "Атака" Турция не може да се развие в европейски план. "Това е държава, която в момента се управлява от ислямски фундаменталисти и тя винаги ще бъде заплаха за България", каза още Сидеров в доста по-сдържан тон, в сравнение с изявите му отпреди седмица. Тогава "Атака", най-преданият съюзник на ГЕРБ в парламента, спретна антитурска демонстрация в пленарна зала. Тогава Волен Сидеров заяви, че не споделя оценките на премиера Бойко Борисов за европейска перспектива на Турция, както и уверението му пред турския министър-председател Ердоган, че провеждането на референдум на тази тема не е на дневен ред.

ВМРО настояха решението на НС да бъде взето следващата сряда (20 октомври), за да не се нарушава законът. Той предвижда парламентът да реши в 3-месечен срок, след внасянето на подписите за референдум, дали той да се проведе или не.

"Представителите на ВМРО и Инициативния комитет категорично не приемат отлагане“, се казва още в съобщението. В него се декларира и "категорично“ несъгласие от страна на партията управляващите да променят въпроса на референдума. "Така ще бъде подменено и желанието на над 330 хиляди български граждани“.

Споделяне

Още по темата

Още от България