"Атака" ще забранява Съюза на съдиите, "Обединени патриоти" ще му спират парите

снимка БГНЕС

Настояванията за закриване на Българския хелзински комитет заради случая "Полфрийман" логично бяха последвани от искания за закриване на Съюза на съдиите в България (ССБ). Проруската крайнодясна партия "Атака" внесе проект, с който забранява изрично на магистратите да се сдружават в професионални организации. Мотивът е, че подобно сдружаване е забранено в "особени и консервативни обществени системи" и трябва да се забрани в съдебната власт. "Атака" не посочва кои са тези консервативни системи, в които сдружаването е забранено.

"Обединени патриоти" (ВМРО и НФСБ) са малко по-меки от партията на Волен Сидеров. Те настояват единствено за ограничаване на външното финансиране за магистратските организации. Мишената пак е критичният към управляващите Съюз на съдиите, който е най-голямата съдийска организация в страната.

Националистите предлага магистратските организации да се финансират от членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, средства от ЕС и Норвежкия финансов механизъм.

Изрично се забранява финансирането от чужди държави и други организации. Проектът е написан толкова абсурдно, че забранява и финансирането от България. Той приема, магистратските организации няма да могат да се финансират дори от българската държава и общините.

"Обединени патриоти" настояват да се забрани на магистратите да приемат финансиране от отделните страните в ЕС, както и партньорски държави като САЩ, от чиито фондове България не е спирала да приема помощи за всякакви проекти.

Чужди сили

Националистите мотивират промените в закона с предсрочното условно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман и на българина Борислав Динков, което било повлияно от чужди сили.

"Обединени патриоти" посочват, че позиция по делото "Полфрийман" е дадена от Българския хелзински комитет, който е успял да повлияе на решението на съдебния състав с председател Калин Калпакчиев. Националистите не споменават за позициите в полза на Джок Полфрийман, дадени от православен отец и пастор. По тази логика и православната църква е повлияла недопустимо.

Съдия Калпакчиев е председател на Съюза на съдиите в България. Магистратската организация е имала общи обучителни и правозащитни проекти с БХК. Хелзинският комитет неведнъж е организирал лекции за магистрати по защитата правата на човека, а съдии са били канени като лектори.

Националистите разглеждат БХК като организация от чужда държава, която влияе на българския съд, макар това да е българска неправителствена организация. За по-сигурно "Обединени патриоти" предлагат забрана магистратските организации да се финансират и от България.

"Съдебният състав, ръководен от Калин Калпакчиев не само пусна Джок Полфрийман по-рано от затвора, вече има и втори такъв случай. И отново видими са следите на БХК, на активисти, които системно се финансират зад граница. Затова от "Обединени патриоти" внасяме промяна, която смятаме че ще повиши независимостта на българския съд", каза Искрен Веселинов от ВМРО, цитиран от "Дарикнюз" (от групата на Нова тв).

Дали върху съда има оказване на неправомерно влияние се установява от прокуратурата, съдебният инспекторат и Висшия съдебен съвет. Наказателно дело за оказване на влияние не е заведено, нито има дисциплинарно производство.

Втори опит

"Обединени патриоти" се опитват за втори път да спрат външното финансиране за неудобните на властта съдии, използвайки истерията с "Полфрийман", раздухана от самите тях и проправителствените медии около Делян Пеевски.

През юли 2017 година ГЕРБ оттегли предложението си за забрана магистратските организации да се финансират от чужди донори, включително от САЩ. Поправката, внесена от тогавашния шеф на правната комисия и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов, създаде невероятен дипломатически скандал. Кирилов беше подкрепен от националистите.

В крайна сметка ГЕРБ се отказа от забраната под натиска на Държавния департамент на САЩ, Европейската комисия и най-големите международни съдийски организации. Сега националистите правят втори опит да сторят същото.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че предложението е мотивирано от безпокойството, че някоя съдебна организация може да бъде "финасирано от Северна Корея, от Камерун, Дохо, Саудитска Арабия..."

"И по този начин да успява да прокарва едни по-меки решения в съдебната зала по отношение на представителите на тези държави или пък на представителите на исляма", каза Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?