"Атака" спасява правителството от вот на недоверие за АЕЦ "Белене"?

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутатите Павел Шопов и Огнян Стоичков сн.БГНЕС

Народните представители от “Атака” вероятно ще оттеглят подписите си от искането за вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради отказа от изграждане на АЕЦ “Белене”. Това съобщиха в сряда пред Mediapool депутати от парламентарната група на Волен Сидеров.

Очаква се окончателното решение на партията да бъде съобщено в четвъртък на извънредна пресконференция.

Няма нищо необичайно в оттеглянето на акт, който вече е депозиран, обясниха пред Mediapool депутати от "Атака". Въпреки че до момента никоя политическа сила не е оттегляла подкрепата си за вот на недоверие към мнозинството, от партията на Сидеров твърдят, че след като може да бъде изтеглен веднъж внесен законопроект, няма никаква пречка това да се случи и с искане за оставка на кабинета.

По този начин на практика планираните за 23 април дебати по вота на недоверие няма да се състоят, защото подписите на левицата за искане на вота не са достатъчни.

Вотът на недоверие за АЕЦ "Белене" бе иницииран от социалистите преди всичко като пропагандна акция, тъй като правителството има подкрепата не само на своето мнозинство, но и на Синята коалиция и ДПС за отказа от руския ядрен проект.

За да внесат искането на вота, социалистите успяха да привлекат на своя страна единствено "Атака", която сега е на път да се отметне.

Според БГНЕС, която цитира се позовава на близки до "Атака", партията предприема тази стъпка, защото лидерът ѝ Волен Сидеров се е договорил с основния опонент на Сергей Станишев на предстоящия конгрес на БСП Георги Първанов. Бившият президент целял по този начин да докаже, че Станишев не е в състояние да организира като лидер на парламентарната група на Коалиция за България дори един вот на недоверие към правителството, допълва БГНЕС.

Потърсен за коментар, зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков заяви, че не би искал да коментира все още неофициална информация. “Ние обаче ще бъдем последователни в защита на българската ядрена енергетика”, каза Миков.

В началото на април лидерът на “Атака” Волен Сидеров увери колегите си от БСП, че парламентарната му група ще подпише вота на недоверие, организиран от Станишев заради отказа от строеж на АЕЦ “Белене”.

Сидеров и лидерът на БСП се договориха за съвместно събиране на подписи за свикване на национален референдум по темата.

Дни след това стана ясно, че депутатът от "Атака" Огнян Стоичков, който не подписа вота, се готви да напусне партията, а колегата му Николай Пехливанов ще предприеме същата крачка, ако съпартийците му продължат да си сътрудничат с БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България