Атака срещу американските войски в Наджаф

Американските сили в свещения иракски град Наджаф бяха подложени на минометен обстрел в понеделник предиобед. Това е една от най-интензивните атаки срещу американските войници, които сдържат огневата си мощ, за да не разпалят гнева на шиитското мнозинство в Ирак, предаде Асошиейтед прес. Пострадали няма.

Стрелбата започнала през нощта, когато 20 минометни снаряда се взривили около бившата испанска база, в която американските сили се разположиха преди седмица. Минометният обстрел бил подновен в понеделник на обед и американските сили отвърнали на огъня.

Войски са отцепили района около базата, около която са разположени няколко танка, но още не стрелят. Чува се снайперска стрелба.

Американските военни са разположени около базата и около Наджаф, за да разгромят радикалния шиитски духовник Моктада Садр. Те обаче са изключително внимателни и не отговарят на честите атаки, тъй като се опасяват, че в противен случай може да разгневят шиитите, чиято свещена джамия е в центъра на града, на 5 км от американската база.

В другия свещен град, Кербала, в отговор на молба от местни старейшини, милицията на Садр пое ангажимент в течение на 72 часа да не атакува иракската полиция в свещения град, предаде Франс прес. Срокът тече от 6 ч. местно време в неделя, се казва в публикувано съобщение на шейх Хамза Таи, командващ милицията на Садр в Кербала.

Стъпката цели да насърчи усилията на старейшините за гарантиране на сигурност и стабилност в града. Присъствието на въоръжената милиция на Садр в Кербала води до силно напрежение там.

Говорителят на местната полиция Рахман Мешауи поиска членовете на опълчението да върнат колите и оръжията, които отнеха неотдавна от полицейските сили, за да укрепят доверието между двете страни, добавя АФП.

Споделяне

Още от Свят