“Атака” вкарва архонт Слави Бинев в Европарламентa

“Атака” вкарва архонт Слави Бинев в Европарламентa

Слави Бинев - бизнесмен и прочул се напоследък като архонт – най-вероятно ще представлява България в Европейския парламент (ЕП), след като “Атака” му отреди избираемо място в листата си.

Той е втори след Димитър Стоянов, съобщи в сряда пред Mediapool Волен Сидеров. Трети е депутатът Десислав Чуколов.

Според социологически прогнози към момента, националистите на Сидеров имат шансове да спечелят две места в ЕП.

Слави Бинев е известен с близките си отношения с лидера на “Гергьовден” Любен Дилов – син, който бе сред малцината, които публично защитиха бизнесмена срещу отказа на Светия синод да признае архонтската му титла.

Според Сидеров обаче Бинев досега не е заявявал политически позиции и не е демонстрирал близост до определени партии. Бинев споделял вижданията на “Атака” за протекция на българския бизнес и националистическата позиция на партията. Собственикът на множество увеселителни чалга и стриптийз клубове  бил единственият “общественик”, ясно заявил, че Бойко Борисов е само “медиен герой”, обясни лидерът на “Атака”.

Това дало сигнал на Сидеров да смята, че Бинев има характер и позиция. “Той е един доказал се човек. Той е европейски шампион. Той е карал Европа да става на крака пред българското знаме. Той е член на Олимпийския комитет. Той би лобирал за спорта, за бизнеса. Той е човек, който може да се бори за кауза”, мотивира Сидеров решението за пращането на Бинев в Европарламента. 

Разчетите на “Атака” показват, че партията ще изпрати четири представители в ЕП.

Лидерът на националистите няма притеснения, че електоратът може да свързва бизнесмена - архонт със силови структури. “Защо трябва да имам такива притеснения? Хората трябва да олицетворяват Бойко Борисов със силови структури, защото има конкретни данни за негови връзки със силови структури, за неговата оплетеност с тези структури”, обясни Сидеров. Той изрази учудването си от липсата на неудобни журналистически въпроси към столичния кмет и препоръча да се задават такива.

Афишираните в последно време от Бинев аспирации към християнството и църквата също са оказали влияние да бъде предпочетен за листата на “Атака”. “Нашите възгледи са в защита на православието и титлата му е задължаващ обет, което говори за ангажираност към идеите на православието. Смятаме, че в ЕП трябва да се постави въпросът за позоваване в християнските ценности в проекта за евроконституция, те бяха изрязани от там по настояване на някои от католическите държави”, обясни Сидеров, чийто представители в групата “Идентичност, традиция, суверенитет” в ЕП ще поставят въпроса за християнските ценности в конституцията.           

Сидеров не очаква кампанията да бъде позитивна, както призова премиерът Станишев. “От страна на управляващите не само не се водят позитивни кампании, а долнопробни и компроматни битки, придружени от двойни стандарти”. Те имат достъп и до информация и до пропагандата, която може да я мултиплицара”, каза още той.

Сидеров допълни, че се подготвя и поредната мимикрия и “политически балон” в лицето на партия ГЕРБ.   

“Бойко Борисов бе полицейски секретар в правителството, направило най-грабителските сделки и сега се прави, че е “ни лук ял, ни лук мирисал”. Той всъщност е част от това (настоящото – б.р.) правителство. Неговата фамилия придоби СИБанк за една вечер, по какъв начин обаче, никой не го е питал.”

По думите на Сидеров партията му има амбиция да се противопостави на “тези измислени, съчинени, подменящи вота политически субекти”, а Слави Бинев има конкретни планове в тази насока и да се изправи срещу Бойко Борисов.      

Електоратът на “Атака” е настоял Сидеров да остане в националния парламент и да “продължи битката, която води”. Това станало причина той да не бъде включен в листата,  в която ще има 18 кандидати и ще бъде официално обявена до петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България