"Атака" внесе предложение за отпадане на забраната за пушене на закрито

Петиция в интернет в подкрепа на сегашния режим събра над 26 хиляди подписа

"Атака" внесе предложение за отпадане на забраната за пушене на закрито

Шестима депутати от “Атака“ внасят проектозакон за изменение на Закона за здравето, с които предлагат да отпадне забраната за пушене в закрити обществени места.

От партията посочват, че тази забрана се е оказала недобре обмислена и неефективна, а отмяната е “наложителна и в обществен интерес”.

Според мотивите към промяната от "Атака" пишат, че "сега действащата забрана за тютюнопушене в закрити помещения, която е наложена от Закона за здравето, доведе до нарастване на безработицата с поне 30 хил. души, които собствениците на заведения за обществено хранене бяха принудени да уволнят заради намаления оборот".

Според партията действащите забрани водели до спад в приходната част на бюджета с не по-малко от 300 млн. лв., което намалявало възможността на държавата да подкрепя своите граждани.

"Сега действащите забрани нарушават правата на гражданите на България по смисъла на възможността сами да определят своя начин на живот", заключват от “Атака“.

Вносителите са Волен Сидеров, Станислав Станилов, Деница Гаджева, Маргарита Николова, Калина Балабанова и Миглена Александрова.

Още в събота кандидатът за премиер Пламен Орешарски обяви, че имало "нагласа" забраната за пушене да бъде смекчена. В края на миналата година сред депутатите от ГЕРБ, която прокара забраната, също се чуха гласове за отмяната ѝ, но лидерът и тогавашен премиер Бойко Борисов остана твърдо на позицията режимът да не се променя.

От БСП в хода на предизборната кампания обещаха, че ще внесат предложение за преразглеждането ѝ.

В понеделник представители на левицата се срещнаха с ресторантьори и хотелиери, които отдавна лобират за отмяната на забраната и връщането на предишния режим - с разделени помещения за пушачи и непушачи в заведенията.

След въвеждането на забраната през миналата година около 150 000 души са загубили работата си, стана ясно на срещата.

От браншовата организация обясниха, че в страната има около 32 000 заведения и от всяко са съкратени средно между трима и петима души.

На срещата бе постигнат консенсус, че трябва да има либерализация заради отраженията на забраната върху бизнеса.

Наложената забрана обаче среща и своите горещи поддръжници.

Петиция срещу връщането на тютюнопушенето в заведенията бе организирано в интернет. Във вторник следобед над 26 хиляди души се бяха подписали в нея, а коментарите са повече от 1400.

В проучване на НЦИОМ през януари 2013 г. одобрение към въведената забрана за пушене на обществени места изразяват 61% от запитаните, а неодобрение – 39%. По-често подкрепят забраната жените, хората на възраст над 59 години (76% от тях), високо образованите, заможните и живеещите в селата. Против забраната по-често са мъжете, хората на възраст между 40 и 49 години и жителите на малките градове.

Високи стойности на одобрение към забраната са регистрирани сред хората, които никога не са пушили (86%), както и сред бившите пушачи (75%). Дори пушачите не се противопоставят единно на забраната – две трети от тях я отхвърлят, но една трета я подкрепят.

Споделяне

Още по темата

Още от България