"Атака": Връщане на смъртното наказание и незабавно разрушаване на гетата

ВМРО подкрепя искането за консултативен съвет при президента

Лидерът на "Атака" и кандидат за президент Волен Сидеров обяви, че партията му ще настоява за връщане на смъртното наказание за "особено жестоки и категорично доказани убийства". В понеделник той и депутати от партията се срещнаха с началника на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова и представиха своя план за излизане от ситуацията, създадена след размириците в Катуница.

"Ако някой използва оправданието "От Брюксел не дават", значи трябва да се откаже от поста си", каза Сидеров във връзка с предложението за въвеждане на смъртното наказание.

Смъртното наказание бе премахнато в България на 10 декември 1998 година, но на практика не е налагано от началото на 90-те години. Прилагането му е забранено от Хартата на основните права в Европейския съюз и връщането му в законодателството означава, че съответната страна се самоизключва от съюза. Беларус е единствената държава в Европа, в която смъртното наказание се допуска.

Другите мерки, които предлагат от "Атака", са промени в Наказателния кодекс, позволяващи употреба на огнестрелно оръжие при защита на личната собственост. Според националистите спешно трябва да се приеме закон за доброволни отряди за защита на собствеността. Те настояват и за тежки санкции за нарушения на изискванията за адресна регистрация.

От "Атака" настояват принудително да бъдат изведени всички роми, "самонастанили се незаконно в държавни, частни и общински имоти". Планът, представен от Волен Сидеров, включва "незабавно влизане с багерите и разтурване на гетата". Според лидера на партията всички тези мерки ще намалят "циганската престъпност".

"След две години безкористна подкрепа, ние настояваме ГЕРБ да подкрепят исканията ни. Ако ГЕРБ не подкрепят исканията ни, те ще покажат, че са лъжливи и че са използвали "Атака" за користни цели", смята Сидеров.

Според него е редно министър-председателят Бойко Борисов да прекрати посещението си в Катуница и в Пловдив, тъй като това било "рекламен терен", а истинските мерки се взимали в София. "Атака" ще организират протести, докато не се проведе среща лично с Бойко Борисов.

"Нека Бойко Борисов да ми каже може или не може да ги направи. Ако не може, нека да каже "Не мога да се справя с циганската престъпност, заповядай - отстъпвам ти премиерското кресло", призова Сидеров. Той обяви и намерението си да поиска от СЕМ и КРС отнемането на лиценза на бТВ, тъй като "с отразяването на събитията медията сътрудничи на престъпници като Кирил Рашков (Цар Киро - бел. ред.)".

По-рано през деня "Атака" внесе искане в президентството за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). То бе подкрепено и от ВМРО.

"Когато има подобни екшъни в държавата - като случая в пловдивското село Катуница, е нормално институциите да бъдат адекватни, но явно предизборната кампания им пречи да вземат тези решения", обясни лидерът на партията и кандидат за президент Красимир Каракачанов.

Според него вътрешният министър Цветан Цветанов трябва да се върне на работното си място и да остави работата си като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Каракачанов призова предизборната кампания "за няколко дни" докато институциите набележат адекватни мерки.

"Да се хвърля вината върху прокуратурата, върху главния секретар на МВР или върху полицията, е неадекватно", обясни Каракачанов. Според него проблемът с ромската престъпност е от много години.

"Всяко едно мълчание генерира допълнително напрежение. Във всеки регион на България има по някакъв "Цар Киро", който безобразничи и това генерира напрежение", каза Каракачанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България