Атаката на Валери Симеонов срещу сделката за БМФ стигна и до прокуратурата

Надява се и на положително отсъждане на ВКС срещу братя Домусчиеви, защитаващо държавните интереси

Атаката на Валери Симеонов срещу сделката за БМФ стигна и до прокуратурата

До дни в прокуратурата ще бъдат внесени документи, оспорващи приватизационния договор за продажбата на Параходство "Български морски флот" (БМФ) на фирма на братята бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви, обяви във Варна вицепремиерът Валери Симеонов.

Тази стъпка в битката срещу Домусчиеви ще е продължение на предприетото вече пред Върховния касационен съд в началото на юли 2017 г. обжалване на решението на Арбитражния съд на БТПП от пролетта, което разрешава промяна на приватизационния договор в полза на Домусчиеви. Така компанията, закупила БМФ през 2008 г. с участието на германски партньор, но вече изцяло на братята, няма да изпадне в неизпълнение на приватизационния договор. и да дължи 55 млн. лв. неустойки. Симеонов обаче инициира обжалването и след разпореждане на премиера Бойко Борисов бяха осигурени 2.4 млн. лв. за завеждането на дело пред ВКС.

"Искрено ми се ще да вярвам, че ВКС ще защити интересите на държавата и ще отхвърли иска на БМФ", заяви в петък Симеонов, цитиран от БТА.

След завеждането на делото пред ВКС министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че развръзката по казуса с неизпълнението на привотизационния договор за БМФ се очаква през 2018 г.. Тогава настъпва следващият отчетен период за следприватизационен контрол и ако има пълно неизпълнение, може да се разтрогне договорът. Той обаче призна, че досега собственикът на БМФ е уличават само в нарушения на ангажимента за трудова заетост, за което е плащал неустойки.

Казусът се заплете, след като в началото на април 2017 г. Арбитражният съд при БТПП реши, че собственикът на БМФ "Кей Джи маритайм партнърс" няма нужда да спазва приватизационния си договор и не бива да плаща неустойка на държавата за неизпълнението му, тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ.

Това решение е абсолютен прецедент по отношение на приватизационните сделки и заплашва изпълнението на ангажиментите по всички договорите за продажба на държавни активи. Наред с това държавата е осъдена да плати и част от гигантските разноски на частната компания по делото - 3.7 млн. лв.

През август 2008 г. 70% от БМФ бяха продадени на германско-българския консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" срещу 440.1 млн. лв. В края на август 2013 г. собственик на дружеството изцяло вече е българският партньор в сделката - "Адванс пропъртис", холдингът, обединяващ голяма част от бизнеса на братя Домусчиеви.

Купувачът се сдобива с общ тонаж от търговски кораби 1.4 млн. DWT (дедуейт). Един от ангажиментите по договора е към десетата година след сделката купувачът да има 1.3 млн. DWT. Друго изискване е през 2018 г. средносписъчният плавателен състав да е 2360 души. Инвестициите пък трябва да са 779.9 млн. лв. в кораби. Трябва да падне и възрастта на плавателните съдове.

След сделката обаче започва световната икономическа криза и свиването на морската търговия. Осем години след приватизацията и две години преди да трябва да си плати неустойките пред държавата "Кей Джи маритайм шипинг" излиза с искане до Арбитражния съд договорът да бъде изменен така, че ангажиментът за тонаж да бъде намален от 1.39 млн. DWT на 880 хил. DWT, а средносписъчният плавателен състав - от 2360 на 803 души.

Явно искането на Валери Симеонов пред прокуратурата ще е държавното обвинени да поиска от съда разваляне на сделката, но не е ясно какви последици би имало такова решение.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес