Атаката на Валери Симеонов срещу сделката за БМФ стигна и до прокуратурата

Надява се и на положително отсъждане на ВКС срещу братя Домусчиеви, защитаващо държавните интереси

Атаката на Валери Симеонов срещу сделката за БМФ стигна и до прокуратурата

До дни в прокуратурата ще бъдат внесени документи, оспорващи приватизационния договор за продажбата на Параходство "Български морски флот" (БМФ) на фирма на братята бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви, обяви във Варна вицепремиерът Валери Симеонов.

Тази стъпка в битката срещу Домусчиеви ще е продължение на предприетото вече пред Върховния касационен съд в началото на юли 2017 г. обжалване на решението на Арбитражния съд на БТПП от пролетта, което разрешава промяна на приватизационния договор в полза на Домусчиеви. Така компанията, закупила БМФ през 2008 г. с участието на германски партньор, но вече изцяло на братята, няма да изпадне в неизпълнение на приватизационния договор. и да дължи 55 млн. лв. неустойки. Симеонов обаче инициира обжалването и след разпореждане на премиера Бойко Борисов бяха осигурени 2.4 млн. лв. за завеждането на дело пред ВКС.

"Искрено ми се ще да вярвам, че ВКС ще защити интересите на държавата и ще отхвърли иска на БМФ", заяви в петък Симеонов, цитиран от БТА.

След завеждането на делото пред ВКС министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че развръзката по казуса с неизпълнението на привотизационния договор за БМФ се очаква през 2018 г.. Тогава настъпва следващият отчетен период за следприватизационен контрол и ако има пълно неизпълнение, може да се разтрогне договорът. Той обаче призна, че досега собственикът на БМФ е уличават само в нарушения на ангажимента за трудова заетост, за което е плащал неустойки.

Казусът се заплете, след като в началото на април 2017 г. Арбитражният съд при БТПП реши, че собственикът на БМФ "Кей Джи маритайм партнърс" няма нужда да спазва приватизационния си договор и не бива да плаща неустойка на държавата за неизпълнението му, тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ.

Това решение е абсолютен прецедент по отношение на приватизационните сделки и заплашва изпълнението на ангажиментите по всички договорите за продажба на държавни активи. Наред с това държавата е осъдена да плати и част от гигантските разноски на частната компания по делото - 3.7 млн. лв.

През август 2008 г. 70% от БМФ бяха продадени на германско-българския консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" срещу 440.1 млн. лв. В края на август 2013 г. собственик на дружеството изцяло вече е българският партньор в сделката - "Адванс пропъртис", холдингът, обединяващ голяма част от бизнеса на братя Домусчиеви.

Купувачът се сдобива с общ тонаж от търговски кораби 1.4 млн. DWT (дедуейт). Един от ангажиментите по договора е към десетата година след сделката купувачът да има 1.3 млн. DWT. Друго изискване е през 2018 г. средносписъчният плавателен състав да е 2360 души. Инвестициите пък трябва да са 779.9 млн. лв. в кораби. Трябва да падне и възрастта на плавателните съдове.

След сделката обаче започва световната икономическа криза и свиването на морската търговия. Осем години след приватизацията и две години преди да трябва да си плати неустойките пред държавата "Кей Джи маритайм шипинг" излиза с искане до Арбитражния съд договорът да бъде изменен така, че ангажиментът за тонаж да бъде намален от 1.39 млн. DWT на 880 хил. DWT, а средносписъчният плавателен състав - от 2360 на 803 души.

Явно искането на Валери Симеонов пред прокуратурата ще е държавното обвинени да поиска от съда разваляне на сделката, но не е ясно какви последици би имало такова решение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?