Атаката с нож в Париж е дело на чеченец френски гражданин

Нападателят, убил млад мъж и ранил четирима, е бил в списъка за потенциално опасни за сигурността на Франция хора

Кървавата баня взе живота на млад мъж, сн. ЕПА/БГНЕС

Млад мъж загина, а двама мъже и две жени бяха ранени край операта в Париж в съботната нощ при атака с нож, извършена от нападател, който е бил застрелян от полицията. По неофициална информация извършителят е 20-годишният чеченец Хамзат Азимов, който е получил френско гражданство през 2010 г., предадоха световните агенции.

Представител на правителството каза, че нападателят е получил френско гражданство след майка си. От 2016 г. той е фигурирал в списък на хора, потенциално опасни за сигурността на Франция, но не е бил арестуван или регистриран за престъпна дейност.

Отговорност за атаката пое терористичната организация "Ислямска държава".

Чеченският лидер Рамзан Кадиров пък заяви, че френските власти носят отговорността за възпитанието на Хамзат Азимов.

"Държа да заявя, че цялата отговорност за това, че Хамзат Азимов е тръгнал по пътя на престъпността, носят властите на Франция. В Чечения той само се е родил, а порастването, оформянето на личността му, на неговите възгледи и убеждения е ставало във френското общество", написа в руската мрежа Телеграм Кадиров, цитиран от ТАСС.

Кадиров също потвърди, че Азимов е гражданин на Русия. "Само че паспортът в момента е недействителен, защото, когато е станал на 20 години, той не е получил нов", допълни чеченският лидер.

Според наличната информация, подчерта Кадиров, има основание да се предполага, че Хамзат Азимов е имал контакти с правоохранителните органи и спецслужбите на Франция.

Кадиров изказа съболезнования на семейството и роднините на погубения от Азимов 29-годишен мъж.

Четиримата ранени в атаката, сред които китаец и гражданин на Люксембург, вече са вън от опасност. Двама от тях бяха тежко пострадали, другите двама – по-леко. Бързата намеса на полицията е предотвратила още по-кръвопролитен сценарий, уточни парижкият прокурор Франсоа Моленс.


Сн. ЕПА/БГНЕС

Нападателят е започнал да ръга с нож минувачите в оживения район около операта в Париж, където има много заведения. Полицията пристигнала изключително бързо и обезвредила мъжа.

"До този момент имаме информация, че свидетели са чули мъжът да вика "Алах е велик ". Случаят е поет вече от антитерористичното звено към парижката прокуратура", добави той.

"Видях как екипите се погрижиха за ранена жена, която разбрах, че е била намушкана. Имаше много кръв, но всички реагираха много бързо. Жената беше в съзнание, дори каза нещо, но точно тогава чухме в далечината изстрели. Имаше много полиция и разбрахме, че нападателят е бил неутрализиран от тях", разказа пред Ройтерс очевидец на атаката, която се разглежда като терористично нападение.

"Стотици хора останаха дълго блокирани в квартала, преди да бъдат евакуирани от мястото на драмата, където цяла нощ съдебната полиция разследва случая.

"Всички мои мисли са с жертвите и ранените в атаката", написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон. Той подчерта че "Франция плаща още веднъж цената на кръвта, но няма да отстъпи нито крачка пред враговете на свободата".


Сн. ЕПА/БГНЕС

Родителите на нападателя са задържани за разпит. Засега не са дава друга информация за извършителя на атаката, който е бил идентифициран по пръстови отпечатъци, тъй като в него не са били открити документи за самоличност.

Френският премиер Едуар Филип каза, че полицията е демонстрирала забележителни умения при елиминирането на извършителя на нападението в Париж, предаде ДПА.

"Само за девет минути след първото обаждане нападателят бе неутрализиран", написа Филип в Туитър.

"Нашите полицейски сили още веднъж демонстрираха своите забележителни познания и способност за намеса. Франция е абсолютно решена да не отстъпи по никакъв начин пред заплахите, които нападателите се надяват да ни наложат", допълни той.

Пропагандната агенция на терористичната организация Ислямска държава - Амак съобщи, че нападателят е войн на ИД и неговата операция е била извършена в отговор на действията на страните от антиджихадистката коалиция в Ирак и Сирия.

Според източници на радио Ер Те Ел, цитирано от ТАСС, нападателят не е бил в списъка на потенциалните терористи.

Атаката бе извършена в момент, когато Франция живее под постоянна терористична заплаха, отбелязва Франс прес. Последното смъртоносно нападение датира от 23 март в Каркасон и Треб, в южната част на страната.

Общо 245 човека са били убити при атентати на френска земя от 2015 г. Някои от тези терористични актове бяха извършени именно с нож, като тази в Марсилия през октомври миналата година.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?