Иван Костов

Атаката срещу КТБ цели грабеж, падане на валутния борд и дестабилизация

Бившият премиер направи аналогия с фалита на ПЧБ и заграбените на безценица активи

Атаката срещу КТБ цели грабеж, падане на валутния борд и дестабилизация

Срещу Корпоративна търговска банка (КТБ) се извършва нападение, което цели пълна финансова дестабилизация на страната и падане на валутния борд. Такова е виждането на бившия премиер Иван Костов, който не изключи повторение на сценария от 1996 година, който включва апетити за придобиване на КТБ на безценица по образеца на Първа частна банка.

Зад атаката срещу банката могат да стоят два мотива – или намесата на външни сили, които се опитват да дестабилизират държавата, или опит за заграбване на КТБ на безценица, заяви той във вторник сутринта пред бТВ. И в двамата случая, обаче резултатите ще бъдат едни и същи.

По думите на бившия премиер в България има хора, които знаят как да укрепят КТБ, без да навредят на интересите на вложителите и без да "натоварят нито един български гражданин“. Според Костов ръководството на БНБ трябва да се допита до тези хора, за които изграждането на банковата система у нас е делото на живота им.

За шест месеца специален надзор може да се реши въпросът, има десетки решения, каза Костов. "Който иска - ще го направи, който не иска - ще я ликвидира", продължи той. В отговор на въпрос той заяви: "Разбира се, че мога да оправя тази банка, аз съм оправял цялата държава с помощта на екип".

На реплика дали това е заявка за властта, той отговори, че "има още много хора, които могат да сторят това“.

Иван Костов, който пое управлението на страната след банковите фалити и финансовата катастрофа през 1997 г., напомни какво се е случило тогава.

Как активи на ПЧБ бяха изкупени на безценица

"През 1996 г. започва на фалира Първа частна банка (ПЧБ) - 250 хил. граждани и 120 хил. фирми загубват парите си - около 200 милиона лева. Държавата се опитва да вземе останалите активи на ПЧБ. С дело в съда новопоявила се от нищото фирма, регистрирана в мига преди да се обяви търга за Първа частна банка, купува банката за 14 милиона, при положение, че самата банка в това време има 10 милиона наличност. Това означава, че я купува само за 4 милиона и получава възможността да ограби 250 хиляди души и 120 хиляди фирми - това се нарича ограбване и нападение на банка”, коментира Костов.

Как "обикновена служителка" на СИБанк стана неин мажоритарен собственик

Той допусна, че ограбването на КТБ се прави с помощта на държавата и даде още един пример. "Никой досега не отговори как обикновената служителка в СИБанк, която я обявяваха за банката на Костов, изведнъж стана мажоритарен акционер в тази банка и ѝ я предадоха и тя получи 220 милиона лева при продажбата и си купи и банка. Това става с помощта на държавата. Това го знаят Сакскобургготски, Милен Велчев и Бойко Борисов”, коментира Костов без да назовава по име бившата половинка на Борисов Цветелина Бориславова, която в този период пое СИБанк.

Кредитните досиета няма как да са изчезнали, има ги поне на 4 места

Като се позова на официално отчетената печалба на КТБ за миналата година, приходите ѝ от лихви и размера на отпуснатите кредити, бившият премиер заключи, че няма как да бъде обявена като несъбираема сумата от 3.5 млрд. лв., за която липсват части от кредитните досиета. Според него повечето кредити, включени в нея, се обслужват.

"Как е възможно кредити, които носят такива лихви, да са обявени за несъбираеми. Това е невъзможно, нонсенс - допълни той и отхвърли и възможността кредитните досиета да са изчезнали, тъй като ги има поне на 4 места.

"Дали прокуратурата не ги е взела, дали тя не играе роля, както при СИБанк и вероятно при Първа Частна Банка", запита Костов.

Той смята, че по този начин се скриват следите на получателите на кредитите.

Как да се подходи към проблемите с КТБ

Подходът за решаване на проблема с КТБ според него е, ясно да се разграничат интересите на собствениците и на кредитополучателите, които не възнамеряват да си връщат дълговете, от добросъвестните ѝ клиенти.

"В банката са интересите на нейните вложители и на нейните кредитирани от нея лица. Банката съществува като сечение на тези интереси. В тази криза, медиите вадят отпред собствениците на банката. Ако извадим пред скоба собствениците, където решението може да бъде, примерно, да им се отнеме собствеността да отпишат акциите им и да бъдат премахнати. Това да го оставим отстрани. От другата страна стоят огромни интереси на хора, които са си вложили парите и взели кредити, и които се обслужват от банката, плащат заплати, целият им оборот зависи от това нещо. И това е четвъртата по големина банка, което означава, че огромна част от интересите на хората в страната са преплетени в тази банка", посочи Иван Костов.

Изявлението на Искров как касиерка е обрала КТБ е нелепица

"Изявлението на Искров (управителят на БНБ -бел.ред.), че касиерката е обрала КТБ, е такава нелепица, че ми се изправя косата - каза още той. - За два мандата Иван Искров не се научи на банкови термини. Така може да говори само човек, завършил школата в Симеоново и Югозападния университет", каза бившият премиер.

Нямам лични връзки с Цв. Василев, нищо не ми дължи

Иван Костов отрече всякакви лични връзки с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. На въпрос защо главният прокурор Сотир Цацаров е намерил прилика между неговите думи и тези на Цветан Василев, Костов отвърна, че цитира Василев. "Смятам, че неговите тези също трябва да бъдат проверени“, заяви той.

Костов припомни, че КТБ е била продадена, когато той е бил премиер, но по това време Василев не е бил сред купувачите, а е привлечен от тях по-късно. Възходът на банката стана по времето на кабинетите "Сакскобургготски", тройната коалиция и при Бойко Борисов, каза Костов.

"Ако се разровите малко в интернет, ще видите – банката е приватизирана 2000-та година от Чавдар Кънчев, който тогава е управител на Булбанк. Тогава Цветан Василев не е в тези хора, които купуват банката. Той е привлечен по-късно, което се разбира от техни собствени изявления. Той влиза в банката някъде към 2001 г. Искам да кажа, че това означава, че нищо не ми дължи Цветан Василев, по никакъв начин и не може да се злоупотребява с тази теза. Аз не се отплащам за каквото и да било на Цветан Василев", изтъкна Костов.

Той каза също така, че в КТБ в момента е запорирана сметката на съпругата му Елена. "Така че имаме пари ние от семейството в банката и понасяме щети като всички останали", допълни той

Костов, който сега ръководи Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, намекна, че напълно възможно външни сили да правят опити за дестабилизация на страната, за да овладеят институциите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?