Атаката в Лондон е могла да бъде много по-смъртоносна

Атентаторите опитали да наемат 7.5-тонен камион

Сн. ЕПА/БГНЕС
Терористичният атентат в Лондон преди седмица е можел да бъде много по-смъртоносен, разкри полицията, която представи подробности за разследването.
 
Атентаторите планирали да наемат по-голям камион, способен да прегази повече хора, съобщи Дийн Хейдън, шеф на контратерористичния отдел на лондонската полиция. 
 
Един от извършителите, Хурам Бут, първоначално се опитал да наеме 7.5-тонен камион, подобен на този, използван при нападението в Ница миналата година, който уби 86 души и рани стотици. 
 
След като плащането му било отхвърлено, Бут и двамата му съучастници се спрели на по-малък микробус. 
 
В него разследващите открили чакъл, може би натоварен с цел автомобилът да стане по-тежък.
 
При атентата бяха убити осем души  и ранени близо 50 души след като нападателите първо се врязаха с вана си в пешеходци на "Лондон бридж", а след това атакуваха с ножове хора на пазара "Бъроу". Все още продължава идентифицирането на жертвите.
 
Британската полиция съобщи, че е задържала в Източен Лондон още един заподозрян в хода на разследването на терористичния акт от  3 юни.
 
27-годишният мъж е бил арестуван в дома му в Илфорд и е задържан под стража в полицейски участък в Бъркшър по силата на закона против тероризма. В момента в ареста остават още петима задържани в рамките на разследването, съобщи БТА.
 
Други 12, арестувани на по-ранен етап, бяха освободени без повдигане на обвинения.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят