Атакист "случайно" открил в дома си документи за "калинките" на ГЕРБ

Атакист "случайно" открил в дома си документи за "калинките" на ГЕРБ

Коварно нещо са ведомствените жилища за депутати и хора от властта с мандат. До такъв извод може да стигне човек, слушайки историята с народния избраник от "Атака" Гален Монев, който открил в дома си документи от предишния наемател от ГЕРБ, уличаващи бившите управляващи в партийно кадруване във властта.

Случката бе разказана от вторник от социалиста Таско Ерменков, председател на парламентарната комисия, проверяваща назначенията на високи държавни постове по времето на ГЕРБ.

По думите му народният представител от "Атака" Гален Монев е намерил във ведомственото си жилище, предоставено му от Народното събрание, документи на ГЕРБ, които уличават партийното кадруване в администрацията. Служебният апартамент на Монев преди това бил ползван от бившия депутат от ГЕРБ и настоящ деец на БАСТА Павел Димитров.

Ерменков уточни, че се е обадил на Димитров, който му казал, че е оставил такива документи преди да си замине, защото вече не му трябвали.

За да даде разяснения за "намереното" пред журналисти се изправи и Гален Монев. Той разказа, че при настаняването си във ведомственото жилище открил два шкафа, пълни с документи. Изхвърлил съдържанието на единия шкаф, защото му трябвало място. Незнайно как, когато станало дума за комисията с "калинките", повече от шест месеца след нанасянето му във ведомственото жилище, той се сетил, че там има втори шкаф с документи и те били точно по темата на комисията.

Монев прегледал материалите и открил партийни документи, които предал на колегата си Венцислав Лаков. Така материалите постъпили в анкетната комисия.

Монев предположи, че Павел Димитров, който ползвал апартамента преди него, е оставил документите от недоглеждане при напускане на жилището. Нямал обаче контакти на бившия депутат от ГЕРБ и затова не му се обадил да съобщи за находката. Когато администрацията на парламента предава жилището, то трябва да бъде абсолютно празно, но и те са оставили шкафовете, отбеляза Монев. Яд ме е за изхвърлените документи, защото щяха да излязат още разкрития, коментира той.

"Случайно разкритите" документи ясно очертавали йерархията на тоталното партийно кадруване и нейният механизъм на действие, който може да бъде обобщен в четири стъпки, каза Таско Ерменков.

Той обясни, че административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов е изпратил писма до областните ръководители на ГЕРБ да му предоставят предложения за назначения. След това те са върнали попълнените справки с подходящи кандидати за работа в изпълнителната власт и на областно ниво. След това административният секретар на ГЕРБ изпраща предложенията на съответния министър и накрая министърът се отчита с трудов договор, обясни технологията Ерменков.

Позициите са изключително широкомащабни - Полиция, Пожарна, Гранична полиция, ГДБОП, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, НАП, НОИ, Сметна палата, ВиК, "Гражданска защита", РДНСК, ЕСО, Агенцията за енергийна ефективност, "Автомобилна администрация", регионални звена на фонд "Земеделие", горски стопанства, ветеринарни служби, посочи Ерменков. Имало даже екзотични работни места като "Държавната лотария", опера, театър, филхармония, природни културни паркове и даже затвора. Не била пощадена и съдебната палата, имало предложение за окръжен прокурор.

Над 40 хиляди души са сменени в централната администрация и териториалните ѝ структури за четири години по време на управлението на ГЕРБ, обобщи Таско Ерменков.

Цвета Караянчева от ГЕРБ коментира, че анкетната комисия за партийните назначения на предишната власт не се е събирала на нито едно заседание тази година. Ако има някакви документи, редно е първо с тях да се запознаят членовете на комисията и след това да се обявяват публично, посочи тя. Караянчева припомни протокол на областната организация на ДПС във Велико Търново, в който се казва, че "ние имаме НОИ, БСП имат НАП, БСП иска ГРАО, следователно ние ще искаме статистическото бюро".

Споделяне

Още от България