Атакисти спретнаха малък, но шумно-провокативен протест

Атакисти спретнаха малък, но шумно-провокативен протест

Малобройна, но по атакистки шума и провокативна група привърженици на Волен Сидеров се събраха в петък сутринта пред парламента да протестират срещу избора на новото правителство начело с Бойко Борисов. Целта на "Атака" да влезе в новините и да се открои като бунтарски фактор и опозиция в сегашния парламент бе до голяма степен постигната благодарение на вниманието, с което я удостоиха националните телевизии и останалите медии, предаващи на живо случващото се в пленарната зала и извън нея.

В акцията, силно охранявана от полицията, участват стотина души - бивши депутати на "Атака" и активисти на партията, докарани от провинцията, които твърдят, че искат Волен Сидеров да е премиер или президент и той да им вдигне пенсиите и заплатите. Други са по-добре подготвени и заявяват, че са дошли да протестират срещу новото "колониално" правителство, което подчинявало България на САЩ

Носят български знамена, знамената на "Атака", вувузели с цветовете на Русия.

Голяма част от плакатите целяха да изобличат конкурентната националистическа формация Патриотичен фронт, която подкрепя коалиционното правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок. Част от плакатите на атакистите гласяха - "Национален фронт за спасение на Бойко", "Паричен фронт" и други.

Както всяко улично мероприятие на "Атака", и това включваше провокация към полицията и инсценирани "сблъсъци", които да покажат как властта "мачка" националистите. До подобно стълкновение се стигна към 10 ч., когато няколко протестиращи тръгнаха срещу охраняващите ги полицаи.

Впоследствие униформените подкараха атакистите в зона, по-отдалечена от входа на парламента, като полицията конвоираше плътно колоната на протестиращите.

По средата на изказванията на лидерите на политическите сили, предшестващи гласуването на кабинета "Борисов", депутатът от "Атака" Десислав Чуколов излезе на трибуната и поиска половин час почивка, за да бъде приета делегация на протестиращите в НС. Председателят на парламента даде почивка, но само четвърт час, след което заседанието продължи, но се забави, тъй като според първоначалния график кабинетът трябваше да бъде избран до 11 ч. и да започне церемонията в Министерския съвет по сдаването на властта от служебното на редовното правителство.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също излезе навън при своите и държа реч по мегафон.

"Протестираме срещу правителството, което не е на националното спасение, а на националното погребение", заяви Гален Ганчев от "Атака". Според него в парламента са влезли абсолютно всички национални предатели. Ганчев обвини членовете на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), че са били купени от ГЕРБ и са им обещани постове.
Представителят на "Атака" обеща протестите да продължат, докато Бойко Борисов не падне от власт.


Волен Сидеров и Валери Симеонов, който е лидер на НФСБ, са в открит конфликт през последните години. Отношенията между двамата охладняха, след като Сидеров подкрепи първото правителство на Бойко Борисов през 2009 г.


Преди това двамата бяха близки, като политическата кариера на Сидеров започна от телевизията на Симеонов – "Скат" с предаването "Атака".

Споделяне

Още от България