Атаките на талибаните в Афганистан са се удвоили

Сн. ЕПА/БГНЕС

Атаките на талибаните срещу афганистанското правителство силно зачестиха след февруари 2020 г., когато бе сключено споразумението между САЩ и бунтовниците, довело до изтегляне на чуждестранните сили от страната. Това сочи публикуван официален американски доклад, цитиран от Франс прес.

Предприетите вражески атаки, главно от страна на талибаните, са се увеличили от 9651 в края на 2019 г. на 13 242 в края на 2020 г., посочва Бюрото на специалния генерален инспектор за възстановяване на Афганистан (към американския Конгрес), като се позовава на данни на мисията на НАТО в азиатската страна.

За пръв път от декември 2019 г. мисията публикува точни сведения за броя на тези атаки. От 1 март до 31 май, когато тя е престанала да събира данни преди изтеглянето на по-голямата част от коалиционните сили, са регистрирани 10 383 атаки, включително 3268 с жертви.

По искане на правителството в Кабул генералният инспектор не разкрива данни за загубите на афганистанската армия, наброяваща близо 300 000 военнослужещи.

Според мисията на НАТО насилието срещу цивилни е отбелязало нови рекорди през април и май - 705 убити и 1330 ранени.

Мисията отбелязва, че 93 на сто от цивилните жертви през последните месеци са убити от антиправителствени сили: 40 на сто - от талибаните, 38 процента - от неидентифицирани бунтовници, 14 на сто - от групировката "Ислямска държава" и под 1 процент - от мрежата Хакани, близка до талибаните.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?