Атакувани са пътници за новата линия от индийската към пакистанската част на Кашмир

Атакувани са пътници за новата линия от индийската към пакистанската част на Кашмир

Четири сепаратистки групировки поеха отговорност за нападението в сряда в контролиран от Индия район на Кашмир, срещу комплекс, в който бяха настанени пътници за първия курс на възобновената автобусна линия от Сринагар до пакистанската част на Кашмир, предадоха световните агенции.

Четирима от пътниците са ранени при стрелбата.

Местната полиция твърди, че и двамата нападатели са убити, съобщи АП.

Мюсюлманските сепаратисти два пъти призоваха бъдещите пътници и шофьорите на автобусите да се откажат от пътуването.

Престрелката избухна по обяд, когато двама предполагаеми ислямски сепаратисти откриха огън и се опитаха да си пробият път сред охранителите на центъра за настаняване.

Комплексът беше поставен под охрана, след като бунтовниците отправиха заплахи срещу пътниците, които в четвъртък трябваше да потеглят с първия автобус от възобновените линии.

Пакистанският външен министър Хуршид Касури осъди нападението, като изтъкна, че никоя религия не разрешава насилието.

В Делхи индийският държавен министър на вътрешните работи Пракаш Джаисвал потвърди, че предвиденото възобновяване на автобусната връзка ще се състои в деня, в който е насрочено.

Индия и Пакистан решиха да бъде възобновен автобусният транспорт през разделителната линия на оспорваната провинция Кашмир през февруари. Лините бяха прекъснати през 1947 г. след разделението на Индия по религиозен признак на два доминиона - Индия и Пакистан.

Споделяне

Още от Свят