Атанас Атанасов: Бившата и сегашната власт задкулисно се изнудват и пазят

Смущаващи са смъртта на експерта по делото за незаконните подслушвания и поверената столична сигурност на жената на Митко Каратиста

Атанас Атанасов: Бившата и сегашната власт задкулисно се изнудват и пазят

Смущението си от внезапната смърт на експерта по делото за извършваното незаконно подслушване от страна на МВР, изрази в неделя пред БНР представителят на ДСБ, общински съветник на София и бивш разузнавателен шеф Атанас Атанасов. Той допусна възможността да става въпрос за разчистване на неудобни свидетели, за да се прикрият по-тежки престъпления. Той припомни за смъртта на бизнесмена Михаил Михов, станал популярен като Мишо Бирата покрай изтекли записи от разговорза осигуряване на чадър над бизнеса на Михов между бившия премиер Бойко Борисов с уволнения преди дни митнически шеф Ваньо Танов. По-късно почината и съпругата на Михов.

Атанасов обвини сегашното ръководство на МВР, че работи по същия начин като по времето на вътрешния министър от ГЕРБ Цветан Цветанов, изрази мнение, че бившата и сегашната власт се изнудват задкулисно и затова се пазят взаимно, давайки за пример назначението за зам-шеф на митниците на състудент на бившия МВР-шеф и това, че за сигурността на София в Столичната община отговаря жената на Димитър Стефанов, по-популярен като Митко Каратиста покрай участието си в ръководството на фирма на ЧЕЗ по настояване на Борисов,

По повод смъртта на загиналия в катастрофа през юли професор Евгений Николов, шеф на Националната лаборатория по компютърна вирусология в БАН, Атанасов каза, че тя му звучи смущаващ, защото се оказва , че „българската демокрация са възможни всякакви неща и разчистване на сметки, включително и с такива действия, т.е. посягане на живота на хората, за да може да бъдат прикрити други по-тежки престъпления“. Той допусна, че са възможни и случайности, но посочи, че „в последните 7-8 години има фрапиращи случаи на разчистване на неудобни свидетели“.Затова по думите му се налага и обявения от ДСБ в петък извънпарламентарен контрол върху властта, тъй като парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ не извършва такъв.

Представителят на ДСБ изрази и притеснението си от "начина, по който сегашното ръководство на МВР започва да води битката с престъпността“, обявявайки непотвърдени от доказателства подозрения покрай акцията с арестуването на пернишката група за убийства "Килърите“-3. Това ставало по същия начин, "по който Цветанов я водеше на страниците на вестниците“. Според него това е римейк на поведението на Бойко Борисов като главен секретар на МВР.

"На този етап според мен има някаква пушилка. Сега, не изключвам изобщо предното ръководство на МВР да е прикривало определени престъпления. Цветанов като министър на вътрешните работи имаше низ от скандали, свързани с такива действия“, заяви Атанасов. Той даде за пример назначаването за заместник-директор на митниците на Николай Попов, на когото е отнет достъпът до класифицирана информация. По думите му това е известно на ГЕРБ, но те мълчат, а Попов е състудент на Цветан Цветанов от ВИФ.

"Аз имам чувството, че сегашните управляващи и миналото правителство някъде си там задкулисно се изнудват взаимно, което не е политика, това са криминални сюжети. Та не изключвам да е била укривана информация за престъпления, извършени от хора, близки до властта. Защото при Цветанов битката с престъпността се състоеше в това с пръст да бъдат посочвани лица, които са близки до опозицията. Трябва да се възпре сегашната власт да прави същото обаче, коментира Атанасов.

Според него в основата на скандала и разрива в отношенията между бившите управляващи от ГЕРБ и икономическата групировка около Корпоративна банка е контрабандата, тъй като банката като собственик на "Булгартабак“ е очаквала от кабинета да намали контрабандата, а тя при Цветанов е достигнала 50 на сто от пазара. "Моето притеснение е в това, че има някаква приемственост, в кавички, между бившата и настоящата власт, по някакъв начин те взаимно се пазят и през фактите и обстоятелствата, с които разполагат, взаимно се изнудват“, допълни Атанасов.

Според него пример в тази насока е това, че столичната общинска комисия за обществения ред и сигурността на София се ръководи от жената на Митко Каратиста. Тази информация той получил от общинските съветници на БСП. „И цялото градско ръководство на БСП знае тази информация и никой не я обявява. Какво означава това? По същия начин, както с този пък Попов, за който ГЕРБ много добре знаят какво представлява, че е с отнет допуск и че това е абсурд да бъде назначен на тази позиция, защото той трябва да наблюдава и да ръководи пряко митническото разследване и разузнаване, а той без допуск не може да осъществява тази дейност. Това се знае от висшето ръководство на ГЕРБ, но те мълчат. Така че тази някаква битка между управляващите и парламентарната опозиция е един абсолютен театър“, смята Атанасов.

По думите му трябва да се извърши проверка дали президентът Росен Плевнелиев има офшорни сметки, каквито информации излязоха в медиите, но бяха отхвърлени от държавния глава. "И не само за него, за всяко едно лице, за което има смущаваща информация, т.е. лице, което заема висш държавен пост и има смущаваща информация в такава насока, институциите са длъжни да предприемат действия, да изяснят и да информират обществото“, заяви още представителят на ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?