Атанас Атанасов: Борисов и Радев се покриха като мишки след тирадата на руския патриарх

Атанас Атанасов: Борисов и Радев се покриха като мишки след тирадата на руския патриарх

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов би трябвало да почерпят Валери Симеонов за реакцията му на думите на руския патриарх Кирил, смята лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Валери Симеонов, "с неговото непоръбено поведение, на практика ги остави в сянка и те са се свили като мишки", коментира Атанасов в понеделник пред бТВ скандала с руския патриарх, който си позволи да търси сметка на българския държавен глава за словото му на 3 март. В България обаче избухна тежък раздор – и то сред националистите, след като вицепремиерът Валери Симеонов се възмути от "наглото" поведение на руския патриарх и го нарече "второразрядно съветско ченге" и "цигарен митрополит", а Волен Сидеров защити патриарх Кирил и поиска Симеонов да му се извини.

"Защо не излезе президентът, както обикновено обича остро да задава разни въпроси, да каже какво мисли той по отношение на поведението на този човек (руския патриарх -бел.ред.). А Борисов от другата страна на другия ден или на същия ден ли беше, се обади на Путин да говори за "Белене". Просто е срамно това поведение, това на нищо не прилича", коментира Атанасов.

Според него поведението на патриарх Кирил е част от предизборната кампания на Владимир Путин, която се провежда и на българска територия.

"По един и същи начин се правят кампаниите на Путин винаги. А патриархът участва, защото там църквата е част от службите, а и Путин и Кирил са били колеги в КГБ, те трябва да си помагат и това го казвам съвсем сериозно. Това е причината за това мероприятие, което беше разиграно тук в класически стил на съветските служби от едно време. Но защо се прави? Защото трябва населението в Русия да бъде надъхвано в мощта на Русия: ракета в космоса, която никой не може да прихване, украинците да имат много здраве, че ще им върнем Крим, а на българите - неблагодарниците - да им нашокаме канчетата", каза Атанасов.

Той напомни, че видеото, в което патриарх Кирил мъмри президента Румен Радев, е "прожектирано" в Русия и "очевидно е за вътрешно ползване".

Отвсякъде изскачат факти, че Борисов е свързан с купувача на ЧЕЗ

Лидерът на ДСБ коментира и сделката за придобиване на българския бизнес на ЧЕЗ от фирма "Инерком", притежавана от Гинка Върбакова. Много е грубо това, което се случи, но в същия момент то е резултат на недопустима тактическа грешка на самия премиер Борисов, коментира Атанасов. По думите му отвсякъде изскачат факти, които показват, че купувачът е свързан с Борисов.

Атанасов припомни убийството през 2003 г. на Тодор Толев в София. Лидерът на ДСБ каза, че Толев е имал обща фирма с Борисов, но имал и общо със Славчо Върбаков "в една афера с импулси за източване на БТК".

"Няма нужда да се коментира, че тези хора (купувачите от "Инерком", бел.ред.) нямат никаква експертиза, никакъв ресурс. И най-важното: откъде идват парите? Офшорките са механизъм за пране на пари. Кой иска да пере пари през ЧЕЗ?", попита Атанасов. И отговори: "Тези, които стоят зад Върбакови, са една плеяда бивши приятели на Борисов. Там - през Пашата, Каратиста".

Важен извод в цялата история е, че в алчността на една група хора да придобиват най-различни хапки от българската икономика, в един момент ще продадат шалтера на електричеството на София на някого, когото не можем да контролираме, каза още Атанасов.

И допълни, че аферата е много грозна и основната ѝ цел е придобиване на предприятие, което ежемесечно дава възможност за придобиване на големи суми кеш – над 100 млн. лв.

Според него държавата няма място в сделката. Тя би трябвало изпреварващо да я контролира и ако има опасност за националната сигурност, да се намеси да не допусне сделката.

Очевидно властта не се справя

В коментар за вътрешнополитическата ситуация той каза, че и Обединените патриоти, и управляващата коалиция не са преставали "да се клатят". Очевидно властта не се справя с положението в страната. Определени битови или други случки много бързо разпалват обществените настроения. В обществото има напрежение, защото години наред службите, МВР показват абсолютна неспособност да се противопоставят на случващото се, при условие, че държавата се управлява от хора, на които им сложихме определение, че са най-успешните в полицията, каза още лидерът на ДСБ.

Той добави, че съвсем скоро ще има концентрация на десни сили с цел създаване на политическа алтернатива.

Споделяне

Още по темата

Още от България