Атанас Атанасов: Борисов иска президент, уж гледащ на запад, но обслужващ интереси на изток

Атанас Атанасов, сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов иска да издигне кандидат-президент, който сякаш гледа на запад, но може да обслужва интересите на изток. Това заяви преизбраният преди ден  за заместник-председател на ДСБ Атанас Атанасов пред БНР в неделя, посочвайки, че самият Борисов е такъв човек.

Според Атанасов изказването на Бойко Борисов, че ако ГЕРБ загуби президентските избори отиваме на парламентарни, е адресирано освен към партийните активисти и към министрите на Реформаторския блок. На тях им се казва, че ако кандидатът на ГЕРБ не спечели, вече няма да сте министри, определете се къде заставате, смята представителят на ДСБ, която е част от Реформаторския блок.

По думите му  ще се мобилизират всички сили, за да не отиде кандидат на левицата на втори тур на президентския вот, защото това може да обърне каруцата изцяло.

Реформаторският блок се превърна в лесна мишена и плячка за една политическа измама заради лични амбиции на знакови лица от блока, каза още той и изрази притесненията си от бъдеща колаборация между ГЕРБ и БСП след президентските избори, която се очертава.

Димитър Делчев от "Движение България на гражданите" от своя страна нападна ДСБ, че опитва да представя всичко в лоша светлина и по това заприличва на БСП. Според него това прилича на  отчаян опит за връщането на ДСБ във властта, коментира Делчев и посочи, че това не помага на бъдещата кампания на Реформаторския блок. Според него, в сложната международна обстановка основна задача на бъдещия президент е да обедини народа зад национална кауза , а като главнокомандващ на армията трябва да е гарант на сигурността.

РБ ще търси именно обединителна фигура за президент. Българската държава има нужда от политици, които умеят да формират и да защитават национална кауза, не от такива, които говорят за интелектуалното си превъзходство над останалите, каза още Делчев.

Заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов подчерта, че не са напуснали властта по тактически съображения, а поради дълбоко несъгласие с управлението. Обезсмислянето на реформите по думите му се е получило заради готовността на определени министри да заемат тези постове на всяка цена и готовността им за всякакви компромиси.

Събитията в Турция рязко отклоняват общественото внимание у нас от проблемите на българското управление и се използват за тънко всяване на страх и посочване на предимствата на българското управление, смята още Атанасов.

Според него опитът за военен преврат в югоизточната ни съседка не поражда преки заплахи за българската национална сигурност към днешна дата, но рисковете трябва да бъдат наблюдавани в бъдеще.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?