Атанас Атанасов: Има шанс за правителство с третия мандат

Скрийншот БНТ

"Шансове за правителство с третия мандат има", каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в интервю за БНТ.

"Ние от "Демократична България" сме готови за сериозни преговори, защото много е тежък момента за държавата и трябва да се търси решение. Трябва да бъдат запазени определени граници, но решение трябва да се търси", обясни той.

Според него Слави Трифонов се е изплашил да прави правителството, защото пред държавата има тежки предизвикателства.

"Има такъв народ" получиха най-много гласове и избягаха. Ние нищо не поискахме, дори коалиция не поискахме, което беше нормално да се направи", коментира Атанасов преговорите за правителство в рамките на първия мандат.

Слави Трифонов вече изрази тежкото си разочарование, че "Демократична България" е искала да одобрява министрите, за които ще гласува.

Според Атанас Атанасов трябва да се водят преговори за кабинет и да се търси решение, като бъдат запазени определени идеологически граници. Приоритети за него са секторите сигурност, здравеопазване и икономика.

По темата за актуализацията на бюджета групата на ДБ е имала заседание,, но не е взела окончателно решение дали да подкрепи проекта на служебното правителство.

"Когато е правен бюджетът за тази година, е заложена бомба от кабинета на Борисов, за да се злепостави следващото правителство", коментира Атанасов.

Относно казуса с разпространените кадри с полицейско насилие той повтори тезата, че "прокуратурата е направила всичко необходимо да прикрие тези безобразия".

"Парламентът иска главният прокурор да даде доклад не по фактите, събирани вътре в делата, а по движение по делата. Искаме да знаем кога са образувани тези дела, защото делата ако са образувани сега преди 20 дни, очевидно е, че някой е прикривал действията на полицията, които са престъпни", каза съпредседателят на ДБ.

Според него на основните отговорници няма да бъдат наказани и определи като "срамно" това, че двама бивши вътрешни министри, които са бивши полицаи, не са изразили своята позиция в парламента.

Атанасов заяви, че има сериозни проблеми в кадровата система на МВР по време на управлението на ГЕРБ.

"Системен проблем има, защото в България продължаваме да говорим за полицията като за репресивен орган, за съжаление макар и 30 години след промените няма пълно отърсване от милиционерщината в системата на МВР. Полицията трябва да бъде помощник на хората, на гражданите, а не трябва да ги мачка", допълни той.

"Наясно съм, че върха на държавата е знаел за това, защото ги е поръчал, това е бъдат пресечени, да бъдат поръчани протестите в самото начало, не успяха", обясни Атанасов, който е бивш шеф на Национална служба "Сигурност" (НСС).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?