Атанас Атанасов: Между другото създадоха ново УБО

Мотивът - има риск специфична информация да попадне при недружелюбния Румен Радев

Атанасов Атанасов, сн.БГНЕС

Новото звено за охрана в МВР дублира дейността на Националната служба за охрана (НСО) и представлява тежка злоупотреба със законодателна власт, коментира лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

По-рано в четвъртък депутатите одобриха окончателно промените в Закона за МВР, с които  "Жандармерията" и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) ще се слеят в ново звено.

То ще е ангажирано с охрана на опасни товари, борба с тероризма и масовите безредици, както и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или агенция "Митници".

Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор.

Поправката мина на второ четене въпреки съмненията и опасенията, че новата структура ще дублира правомощията на Националната служба за охрана (НСО).Това е единствената служба, която остана "под шапката" на президента.

Меdiapool публикува коментара на Атанас Атанасов, бивш шеф на Национална служба "Сигурност", без редакционна намеса. 

Между другото създадоха ново УБО

Набързо и тихомълком с изменение на Закона за МВР се създава ново звено за охрана на висши държавни служители. И то чрез обединение на Специализирания отряд за борба с тероризма и Жандармерията.

То практически ще дублира дейността на НСО.

Въпросът е защо?

Защото съгласно действащия закон за Националната служба за охрана, тя е подчинена на президента. А когато се приемаше този закон президент беше Плевнелиев! Сега обаче, специфичната информация за пътувания, особени срещи и т.н. има риск да попадне при недружелюбния Румен Радев.

Да припомня. Когато Румен Петков беше вътрешен министър отказа охрана от НСО, независимо, че президент беше приятелят му Първанов. Е, независимо от тази свръхпредпазливост се издъни с прословутата си среща с братя Галеви.

Това е тежка злоупотреба със законодателна власт. НСО струва на държавата над 30 милиона на година! Сега заради прищевка на Борисов и компания ще се отнеме кадрови и финансов ресурс от МВР за прикриване на неудобни връзки на властта! Да, и няма да е ясно колко допълнително ще струва на фиска това, защото ще е прикрито в общия бюджет на вътрешното ведомство.

*Заглавията са на Меdiapool 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?