Атанас Атанасов: Напрежението в Гърмен е борба за надмощие в ДПС

ПФ ще преразгледа отношението си към коалицията без спешни мерки срещу битовата престъпност

Атанас Атанасов, сн. БГНЕС

Гетата в България се поддържат и закрилят политически, коментира съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) и лидер на ДСБ Радан Кънев по повод възникналия конфликт между българи и роми в община Гърмен, Благоевградско. Според неговия съпартиец Атанас Атанасов напрежението в Гърмен се дължи на борбата за надмощие между две крила на ДПС. Бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който е в конфликт с бившата си партия ДПС, изрази мнение, че ако в България някога ще има етнически конфликт, той няма да е между българи и турци, между християни и мюсюлмани, а само между ромската общност и останалите.

"Борба между две крила на ДПС преди местните избори вдигат напрежението в община Гърмен“, каза депутатът РБ Атанас Атанасов в понеделник пред бТВ. Според него битката за кметското място е между настоящия кмет Минка Капитанова и предшественика ѝ Ахмед Башев.

"Да не би циганите от вчера да крадат или къщите да са незаконно построени вчера? Там тлее напрежение в ДПС. Има двама кандидати – настоящият кмет Минка Капитанова и бившият Ахмед Башев. Поводът е ясен – музиката е била висока, причините са дълбоки. Тази госпожа (Капитанова – бел. ред.) да я попитам - накрая на мандата ли се сети, че са незаконни? Проверил съм на терен – всички са наясно, че битката кой да вземе гласовете води до ескалиране на напрежението. Кражбите, ненаказуемостта, бездействието на полицията са с години. Действията на полицията последните дни са енергични, а преди това ясно ги е нямало. Нека да се провери защо”, заяви Атанасов.

По думите му такъв тип конфликти не са само в Гърмен. "Локалността на конфликта се определя от този политически предизборен привкус. Нека да бъдат изобличени тези, които зад кулисите ескалират тези конфликти, за да ги използват политически. Законът не се прилага еднакво спрямо всички, прилага се конюнктурно в зависимост от интересите. Да се намери кой стои зад това и да се понесе политическата отговорност”, каза депутатът.

Атанасов призова проблемите да не се делят по етнически признак и ДПС да бъдат политически наказани на изборите.

Радан Кънев: Гетата в България се поддържат и закрилят политически

"Съвсем ясно е, че гетата в България се поддържат. Този начин на живот на една част от ромските общности се закриля политически и това се вижда много ясно по време на избори. В общини като Гърмен няколко такива махали ще решат резултата", коментира пред Нова телевизия лидерът Радан Кънев.

"Законът се отдръпва, престава да се прилага и едни междуобщностни проблеми започват да се превръщат в заплаха за сигурността на държавата. Налагането на закона е работа на властта. Ние винаги може да очакваме обществената съвест, доброто семейно възпитание, добрата общностна среда да решават проблеми, но явно това е много отдавна изпуснато в такива райони", каза Кънев.

Според него решението за подобни ситуации е просто – налагане на закона, което обаче "не става с щракане на пръсти". По думите му на първо място трябва да бъдат задържани конкретните извършители, а на второ място е ролята на общината и местната власт при решаването на проблемите, а без да има по-голямо присъствие на полицията и по-голям контрол във всекидневието, няма как да се случи промяна."

Валери Симеонов: Нищо не се прави срещу битовата престъпност

Патриотичният фронт ще преразгледа отношението си към управляващата коалиция, ако не бъдат взети спешни мерки срещу битовата престъпност, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, цитиран от Фокус в понеделник.

Той поиска да има доброволни отряди за самозащита на населението.

"Абсолютно нищо не предприемат управляващите през тези седем месеца за ограничаване на битовата престъпност. Трябва да има възможности за активиране на доброволните отряди в съответните форми на самозащита на населението. В нашата програма сме поставили увеличаването на правото за самоотбрана", допълни Симеонов. Другите мерки са увеличаване на полицейското присъствие в критични райони със съответните цигански гета. На основните възлови пътно-транспортни връзки трябва да има видеонаблюдение.

Дикме: Какво е предимството на ромите, за да им се позволява да нарушават законите

"Когато политиците използват този електорат (това е най-евтино купеният глас), трябва да си дават сметка, че те сами навиват пружината на часовниковия механизъм на бомбата”, коментира бившият министър на земеделието Мехмед Дикме пред бТВ.

Той подчерта, че в такива случаи не бива политиците да защитават определени части от населението, защото така се повдига въпросът кой ще защитава другите етноси. Според Дикме, не е ясно какво е предимството на ромите, заради което им се позволява да нарушават правилата и законите.

"Аз мисля, че политиците вече ги е страх от дълбочината на проблема, който те създадоха през годините”, коментира ексминистърът, като уточни, че ромската общност е изтикана в ъгъла: "Безработни, многодетни семейства, нямат препитание, нямат чувство за отговорност спрямо държавата и съседите си и имат чувство на безнаказаност” заради готовността на партиите да ги експлоатират на избори.

Дикме разкритикува и действията на държавата, която, по думите му, не прави достатъчно, за да бъде сигурно, че ромите ще получат нужното образование и ще имат достатъчни възможности за работа.

"След 20-30 години етническата характеристика в България ще е коренно различна”, отбеляза той и допълни, че турците у нас намаляват с по-бързи темпове и от българите.

Конкретно за Гърмен” той коментира, че в случая липсва партията, издигнала кмета Минка Капитанова (ДПС-бел.ред.). Според него "походът” на движението в ромските махали би бил достоен за похвала, ако действително е спечелена подкрепата на жителите им, но случаят може да не е такъв.

Изненадващо, Дикме заяви, че "мястото на ДПС е в управлението” – но „не с тези практики от преди”. Бившият агроминистър посочи, че след дълбока промяна партията би била приета от цялото общество.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?