Атанас Атанасов: Трябва да обединим демократичната общност, за да поискаме властта

Атанас Атанасов: Трябва да обединим демократичната общност, за да поискаме властта

"Набираме кураж да поискаме промяна на начина, по който се управлява страната - да се пречупи този застой, който се представя като стабилност", заяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който от дни е и съпредседател на новото дясно обединение "Демократична България", в която участват още "Да, България" на Христо Иванов и партия "Зелените".

"На първо място трябва да предприемем действия да обединим цялата демократична общност, като концентрираме всички тези сили на едно място. Не е въпросът да се погрижим за един или друг партиен лидер. Въпросът е да обединим общността, която да ни даде сила да поискаме властта", коментира Атанасов в неделя пред БНР в отговор на въпрос колко е отворена новата коалиция за разширяване.

"Имаме еднакво общо негативно отношение към начина на упражняване на властта и модела "Борисов", а проучванията показват, че близо две трети от хората не са доволни от начина, по който се упражнява властта", допълни той.

"Подменени са институциите. Трябва да се борим на първо място за това да се възстанови парламентарната република, защото тя отдавна не съществува. У нас имаме авторитарно управление, по един модел основно насочен към това да бъдат усвоявани, или по-скоро присвоявани голяма част от общите пари, които се управляват от кабинета", продължи Атанасов.

"През 2014 г., отговаряйки на очакванията на нашите избиратели, се опитахме да бъдем коректив на едно общо управление. Твърде бързо разбрахме, че сме се заблуждавали и излязохме в опозиция", припомни той ситуацията с Реформаторския блок. "Доброволно напуснахме властта, отказахме се, защото разбрахме, че не можем да управляваме заедно – заявените от Борисов реформи не се състояха. Още на първия завой – промяната на конституцията за съдебната реформа, напуснахме властта", добави Атанас Атанасов.

Според него България не е равностоен партньор в ЕС и НАТО и не може да оползотворява това, което ни предлагат тези съюзи.

"Постоянно шикалкавим, постоянно гледаме на североизток и угаждаме на Путин. Днешните управляващи работят по следния принцип – те страшно много обичат европейските пари, но не обичат европейските правила и сътрудничество", каза съпредседателят на "Демократична България".

Според него българското правителство е прекалено предпазливо, когато трябва да вземе позиция по някакъв външнополитически въпрос и не личи да си изпълнява съюзническите задължения към НАТО и ЕС. Атанасов смята, че българската позиция както по случая "Скрипал", така и по казуса с военните удари в Сирия е неясна.

Споделяне

Още по темата

Още от България