Атанас Атанасов: Управляващите лансират откровени лъжи за случая в Лясковец

Атанас Атанасов: Управляващите лансират откровени лъжи за случая в Лясковец

"По някаква традиция на това управление, при това правителство, при тази власт, отговорите се дават някак си залпово на базата на определени опорни точки. За съжаление в конкретния случай се използват откровени лъжи, за да се манипулира общественото внимание."

Това коментира пред Нова телевизия в понеделник бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов.

Той за пореден път разви тезата си, че при задържането на 53-годишния Петко Петков преди десетина дни, когато един командос бе убит, а други трима ранени, изобщо не е трябвало да бъде използван Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ).

"На първо място лъжа е това, което беше като червена нишка през целия този случай "бившите управляващи са виновни". Това е стара хватка. Какви бивши управляващи като специализираният отряд е използван в тази ситуация, от това ръководство, а при предното ръководство на МВР е отказано да бъде използван този отряд, защото експертите, цяла група, която са анализирали случая в Лясковец и са казали, че не е работа това на специализирания отряд", добави Атанасов.

По думите му управляващите "искат никой да не коментира и никой да не им търси отговорност, в крайна сметка това е механизъм за търсене на отговорност - като публично се поставят въпросите за този провал".

"Трябвало е да бъде осъществен оперативен контакт с това лице. Простичко казано да се намери човек, среда, лице, които или могат да го изведат от вкъщи, или могат да влязат при него вкъщи и да се приключи цялата тази история", заключи бившият шеф на Национална служба "Сигурност" и настоящ общински съветник от ДСБ.

Атанас Атанасов не вярва на версията на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, че операцията е провалена от търновските полицаи, които според него не са отишли да снимат къщата на Петков на своя глава: "Това е основната измислица, за да може да се имитира в публичното пространство, че е имало саботаж, което пък е пълен абсурд".

Споделяне

Още по темата

Още от България