Атанас Бобоков остава в ареста и подозира кой иска бизнеса му

Атанас Бобоков, снимка БГНЕС

Спецапелативният съд отказа да пусне от ареста бизнесмена Атанас Бобоков с аргумента, че има риск да извърши ново престъпление, ако мярката му за неотклонение бъде изменена в по-лека. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Адвокатите на бизнесмена казват, че през последните седмици в ареста му е прилагано лечение, което е усложнило здравословното му състояние. Бобоков определи процеса срещу него и брат му Пламен Бобоков като фарс.

Пиарът на двамата братя Ани Александрова изпрати до медиите снимка със силно отеклите колене на Атанас Бобоков, и допълва, че съдът обосновава решението си с експертиза, подписана от началника на клиниката по ортопедия и травматология на Университетската болница "Лозенец" в София и преподавател в Медицинския факултет на СУ "Климент Охридски" доц. д-р Веселин Кожухаров.

"На каква цена един лекар може да плюе на авторитета и професионализма си? Значи ли нещо за някого Хипократовата клетва или всичко отдавна вече е разпродадено? Че Правителствена Болница ( УБ "Лозенец", гр. София) е отдавна завладяна от големия дарител Делян Пеевски и прилежащата му Прокуратура, вече всички знаят. Новият въпрос, който изниква с последните "стратегически национални назначения" е дали здравето на нацията, чрез Министерство на Здравеопазването, вече също не му принадлежи?", пита Александрова.

"Чудя се как съдът успява да намери аргументи да ме държи в ареста. Нямам понятие как стана "тази работа". Всичко започна с една пиар кампания на прокуратурата", коментира самият Атанас Бобоков, цитиран от БТА.

Бизнесменът заяви, че има подозрения кой иска бизнеса му, но предпочете да не говори с имена.

Атанас Бобоков е обвинен като част от престъпна група за незаконен трафик на оловни отпадъци от "Монбат". По делото обвинение има брат му Пламен Бобоков и бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков. Всички обвиняеми по делото, освен Атанас Бобоков, са пуснати от ареста.

Прокуратурата обяснява с това, че те са проявили "съвест и доблест". Това най-вероятно означава, че част от тях са се съгласили да дадат показания в полза на държавното обвинение.

В момента братът на Атанас - Пламен Бобоков е обвиняем по две дела. Първото е за участие в организирана престъпна група заедно с брат му Атанас. Второто разследване срещу Пламен Бобоков е заради комуникацията му с президентския секретар Пламен Узунов. Тя попадна у прокуратурата, след като предприемачът предаде доброволно телефона си.

На Пламен Бобоков бяха повдигнати обвинения за това, че е получавал съобщения от сводката на военното разузнаване. Става дума за международни новини, предимно за Либия, както и за Украйна, взети от бюлетина на БТА и други новинарски агенции, пращани му от Узунов. По принцип тази информация е публична, защото е взета от източници със свободен достъп, но прокуратурата твърдеше, че е бил нарушен "оперативният интерес" на военното разузнаване.

Така той се оказа обвиняем за участие в престъпна група по едното дело и за участие в престъпен сговор, корупционно престъпление и подбудителство на Узунов да извърши длъжностно престъпление по второто. Съдът обяви, че не намира никакви доказателства за подбудителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България