Атанас Бобоков с рекордна гаранция от 2 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Атанас Бобоков може да излезе от ареста, ако плати 2 млн. лв. гаранция. Рекордната в историята на българските гаранции сума бе определена окончателно от апелативния спецсъд в четвъртък. Бобоков е задържан от май, когато прокуратурата арестува и брат му Пламен Бобоков, както и бившия зам.-министър на околната среда и и водите Красимир Живков.

И тримата са обвинени в участие в престъпна група. Според разследващите Живков е организирал схема, чрез която опасни отпадъци от завода за производство на акумулатори на Бобокови "Монбат" са били струпвани на няколко места в страната вместо да бъдат изнасяни в чужбина и съхранявани според правилата. По това разследване бяха арестувани още трима бизнесмени, както и бившият шеф на плевенската РИОСВ Габриел Савов.

Още преди месеци Пламен Бобоков бе освободен срещу 1 млн. лв. гаранция. Срещу него има и второ дело, по което прокуратурата му определи същата гаранция, но съдът я намали на 10 хил. лв.

Атанас Бобоков обаче досега не е напускал ареста. На няколко пъти защитата му поиска мярката му да бъде променена заради влошено здравословно състояние. На съда бяха представени документи за заболяване на ставите на краката. Съдиите обаче прецениха, че бизнесменът може да се лекува и докато е задържан под стража. Миналата седмица той бе освободен под домашен арест от първата инстанция. Апелативният съд обаче замени мярката с гаранция от 2 млн. лв.

Ако Бобоков внесе парите, в ареста ще остане само бившият зам.-министър Живков. Преди две седмици съдът за пореден път отказа да го освободи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?