Атанас Бостанджиев напусна "ВТБ Кепитъл"

Атанас Бостанджиев. Сн. БГНЕС

Главният изпълнителен директор на инвестиционното дружество "ВТБ Кепитъл" (VTB Capital), дъщерно на руската "Внешторгбанк" (ВТБ) – Атанас Бостанджиев, напуска компанията сред три години работа в нея, съобщи агенция "Блумбърг" във вторник.

 

Постът му временно ще бъде поет от главния финансист на дружеството Ник Хът.

 

Под управлението на Бостанджиев беше инвестиционният бизнес на банката в Лондон, Ню Йорк, Ханконг, Дубай, Сингапур и България.

 

Бостанджиев съобщи в имейл, цитиран от БГНЕС, че оттеглянето му е "планирано решение", договорено с "ВТБ Груп". "Сега ще взема безценният опит, който придобих с банката, в новите си роли и очаквам с нетърпение новите възможности", отбелязва той.

 

"ВТБ Капитал" участваше активно в българската икономика през последните години, но понесе сериозни щети покрай кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), в която беше акционер. В момента в борда на директорите на компанията-майка "ВТБ Груп" в Москва като независим член е и бившият финансов министър Симеон Дянков, припомня "Блумбърг".

 

През есента на 2011 г. "ВТБ Капитал" купи 80% от "Булгартабак холдинг", които този февруари продаде на регистрирана в Лихтенщайн фирма, собственост на дубайска офшорка, зад която стои неизвестно физическо лице. Според медиите краен собственик на тютюневия холдинг е депутатът от ДПС Делян Пеевски.

 

В момента ВТБ е акционер в затворената КТБ, където има 9,1% от капитала и притежава около 33% от акциите на БТК. БТК и КТБ също са свързани - мажоритарни собственици и в двете са компании, притежавани от банкера-бизнесмен Цветан Василев. Освен това БТК има депозити за 71 млн. евро в КТБ, с които сега не може да разполага.

 

Бостанджиев беше нает от "ВТБ Капитал" през май 2011 г., след като преди това работеше за банката "Голдман Сакс", където отговаряше за нейните клиенти в Централна и Източна Европа.

 

Преди това Бостанджиев е работил в лондонския офис на банката "Мерил Линч", откъдето дойде и бившият финансов министър Милен Велчев. Двамата с Велчев са работели заедно няколко години в Лондон. В момента Милен Велчев е шеф на българското представителство на "ВТБ Капитал".

 

Изданието припомня, че в доклад на Бостанджиев до Юрий Соловьов, заместник генерален директор на ВТБ Груп, от ноември миналата година, се посочва, че банката не е изпълнила целите си за печалби в последните пет години. Тогава Бостанджиев предложи закриване на отделите, които се занимават с търговия с деривати, със стоки и структурирани кредити, намаляване на клиентите от 1000 на 300 и съкращаване на 231 от общо 556 работни места, се казва в документа.

Споделяне

Още от Бизнес