Атанас Мерджанов: БСП ще върне мандата, ако ГЕРБ не състави правителство

Атанас Мерджанов: БСП ще върне мандата, ако ГЕРБ не състави правителство

БСП ще върне мандата, ако ГЕРБ не успее да състави правителство и президентът го връчи на социалистите като втора политическа сила . Това стана ясно от думите на говорителя на соцпартията Атанас Мерджанов в предаването пред Дарик радио в събота.

"Ние не се натискаме да участваме във властта, имаме достатъчно вътрешнопартийни проблеми. Ако ГЕРБ не успее, по-скоро няма да се опитаме да съставим правителство. Полезно е БСП да се занимае със себе си тези месеци", коментира Мерджанов, визирайки вътрешнопартийната криза в столетницата.

Социалистите обаче са готови и на втори кръг разговори с партията победител на изборите, макар че вече заявиха, че имат непреодолими различия с ГЕРБ и няма как да управляват заедно.

"Ако бъдем потърсени отново от ГЕРБ, сме готови да водим консултации. Но не за отстъпки, а по-скоро, за да се намерят полезни за държавата и обществото решения", обясни Мерджанов.

"Очевидно обаче представителите на ГЕРБ имат визия за това как да се сформира следващото правителство", добави той.

Според него обаче било странно бавенето на съставяне на ново правителство, при положение, че ГЕРБ многократно говорели преди изборите за необходимостта от спешни и бързи действия.

"Изборите съвсем не са това добро изходно начало, за което претендираше самият президент, непосредствено след първоначалните протести на жълтите павета срещу правителството на Орешарски", каза още говорителят на БСП.

Споделяне

Още от България