Атанас Папаризов остава представител на България в СТО

Атанас Папаризов

Атанас Папаризов остава представител на България в Световната търговска организация (СТО) още един мандат. Това реши служебния кабинет, съобщи правителствената пресслужба.

Папаризов е избран отново с оглед на запазване на постигнатите от страната позиции в работата на СТО и във връзка с подготовката и осъществяването на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

По време на европредседателството Постоянното представителство при СТО трябва да поеме допълнителни функции, свързани с организирането на редовни координационни заседания на държавите-членки на ЕС, които се провеждат преди всяко заседание на работните и преговорните органи на СТО, е посочено в съобщението.

Папаризов беше избран за представител на България в СТО през пролетта на 2014 г. от правителството на Пламен Орешарски. Той е роден на 5 юли 1951 г. в София. Завършил е английска гимназия и "Международни икономически отношения" в Московския държавен институт по международни отношения през 1977 г. До 1990 г. е работил в Министерството на външната търговия. Специализирал е в Харвардския университет. Владее английски, френски, испански, руски и шведски език.

Папаризов беше министър на търговията и външно-икономическото сътрудничество по времето на кабинета на Жан Виденов. Бил е и министър на външно-икономическите връзки и в правителствата на Андрей Луканов и Димитър Попов.

В периода 2007-2009 г. Папаризов беше депутат в Европейския парламент.

Преди да бъде избран за представител на България в СТО през 2014 г., той е бил съветник към комисията за еврофондовете в НС.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?