Атанас Щерев е предложен за удостояване с орден "Стара планина"

Атанас Щерев

Правителството предлага на президента да удостои с орден "Стара планина" - първа степен, доц. д-р Атанас Щерев за заслугите му в областта на репродуктивната медицина и развитието на модерното
акушерство и гинекология, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Предложението за награждаване е на Инициативен комитет от граждани.

"В изминалите почти три десетилетия той допринася изключително много за развитието на българската репродуктивна медицина.Благодарение на внедряването на ин витро методиките и дългогодишните му усилия по развитието на репродуктивната медицина в България, годишно пет на сто от родените у нас децаса заченати с помощта на специалистите по асистирана репродукция",, се посочва в мотивите.

Щерев е бил преподавател и личен учител на стотици лекари, автор е на редица учебници, стотици публикации в областта на репродуктивната ендокринология, акушерството и гинекологията в престижни български и международни издания, утвърдил се е като учен с многобройни участия на международни форуми. Нееднократно е награждаван от съсловни и пациентски организации за дейността си като лекар и за приноса си към съвременната медицина.

Доц. д-р Щерев е познат в публичното пространство и със своята активна обществена дейност. Той е и сред създателите и е бил председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. В периода 2007 г. до 2011 г. представя България в Комитета на националните представители към Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?