Атанас Скатов покори осемхилядника Чо Ою

За пръв път българин, а в света веган покори върха без кислород и шерп

Атанас Скатов

Алпинистът Атанас Скатов стана първият българин и първият веган в света, който е изкачил безкислородно и без помощта на шерп хималайския връх Чо Ою, висок 8188 метра. Това стана докато в планината течеше операцията по издирването на Боян Петров – най-успешният досега български алпинист, който изчезна на 3 май при изкачването на връх Шиша Пангма. Чо Ою също беше цел на Петров, който обаче предпочете да започне похода си от Шиша Пангма, но изглежда ще остане завинаги там.

Чо Ою е шестият най-висок връх в света. Намира се на 20 километра от Еверест и е на границата между Китай и Непал.

Скатов се е качил на Чо Ою в 11.20 ч.българско време ( 16.20 ч. китайско) в неделя, съобщиха от екипа му във Фейсбук

"Много съм изморен, не съм спал две нощи, не съм ял и пил вода също, откакто сме тръгнали - 13 часа катерене. Изтощен съм, но се радвам, че успях", казал Скатов пред екипа си по сателитния си телефон.

"Това е първото ми безкислородно качване и без шерп и съм щастлив. Времето беше перфектно и планината ме допусна до себе си, за което съм много благодарен. Вече съм истински алпинист. Минути след изкачването падна гъста мъгла и тръгвам надолу. Намерих си стъпките в снега до въжето и се надявам да сляза невредим по лагера", добавя той.

По-късно бе съобщено, че се е върнал успешно в базовия лагер

Ураганен вятър задържал Скатов три дни в Лагер 2 на 7150 метра, докато част от групата му се е върнала надолу. От екипа му добавиха, че той е добре въпреки студа, липсата на сън и лошите метеорологични условия.

Скатов две изкачвания на Еверест от север и юг, а освен това се е качвал и на Манаслу, Анапурна, Дхаулагири, Макалу, Гашербрум II и Лхотце.

Чо Ою е шестият в колекцията осемхилядници на алпиниста веган, който започна през 2015 г. проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход.

По план след кратка почивка Скатов смята да атакува отново Еверест, но този път без кислород и шерп.

Споделяне

Още от България