Атанас Скатов загина при падане в подножието на К2 (Обновена)

Предстои да се изясни каква е причината за трагедията: скъсано въже или сам го е изпуснал

Скатов в базовия лагер преди опита да качи К2, сн. Фейсбук

Българският алпинист Атанас Скатов загина в Хималаите, след като падна при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер след неуспешна нощна атака на втория по височина връх К2 (8611 м).

Първоначалната информация бе, че причината за падането е скъсано въже, но от агенцията, която обслужва експедицията, твърдят пред БНР, че въжетата са били здрави.

Предполага се, че Скатов сам е паднал, докато сменял системата си за безопасност от едно въже на друго. 

42-годишният алпинист е паднал в пропаст, дълбока около 2000 метра.

Издирвателната операция откри тялото му и хеликоптер на пакистанската армия го транспортира от Базовия лагер в град Скарду. 

Атанас Скатов е 11-ият българин, намерил смъртта си в Хималаите. 

Какво се е случило? 
 
Скатов и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма - организатор на експедицията, съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер.
 
"Те бяха бавни, уморени, беше много студено. Някои се опитаха да се изкачат и над Лагер 3 снощи, но не успяха. Това все пак е К2 през зимата, изкачването е много трудно. Беше лично решение на всеки участник, според физическото и психическото състояние на всеки, но и общо решение на групата. Имаха опасения, че няма да има достатъчно време да осъществят атаката, защото прозорецът от подходящо време беше малък - да изкачат върха и после да успеят да слязат до някой от лагерите. Така че, това беше решение на цялата група", разказа пред БНР Танешар Гурагай, мениджър в непалската агенция Seven Summit Treks. 
 
Той каза, че причината за трагичния инцидент не е в здравината на въжетата. Парапетите са били изправни и вероятно българинът се е изпуснал от тях. 
 
"Вярвам, че застрахователната компания ще плати за тази спасителна операция. Шерпите, а и пакистанската армия свършиха много добра работа", добави непалецът.
 
Oт екипа на експедицията съобщиха, че Скатов е паднал в пропаст с дълбочина 2000 метра. По неизвестна причина той се е откачил от осигурителното въже. Последно се намирал на 7400 метра височина. При падането GPS тракерът му отхвърчал на 8 метра вляво. Тялото му е било открито два километра по-надолу.
 
"Въжето не се е късало... По него са преминали и други катерачи, даже и в момента го правят. Същото въже е. Те трябва да откачат и разкачат предпазителите… Може би е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен", каза пред "Нова" Танешар Гурагай, мениджър на компанията Seven Summit Treks.
 
Дава Шерпа от експедицията в Пакистан, който става свидетел на фаталния инцидент, също разказва за случилото се.
 
"Почивай в мир, Атанас! Петък, 5 февруари, около 10:30 ч. нашият приятел падна близо до Лагер 3. Той се катереше със своя шерп (б.р. - непалецът Лакпа Денди) и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Отбелязваме, че въжетата бяха нови, преди дни ги поставихме, и не са били повредени или скъсани. Тялото му беше намерено от хеликоптер на армията на около 5500 метра височина към 15:00 часа местно време. Сона, Печхумбе и аз отидохме на място и взехме тялото. Армията беше изключително бърза и ефективна. Атанас беше мой добър приятел, който изкачи десет 8-хилядници. Той беше много високо ценен член на експедицията. Дълбоки съболезнования за семейството и приятелите му! Днес загубихме страхотен приятел от планината", посочи Дава Шерпа. 
 
От българското външно министерство съобщиха обаче, че българинът е паднал поради скъсване на въже. 
 
 
Спасителната операция 
 
GPS-тракерът, който българинът носи към екипировката си, показваше последните му движения и къде се намира, но часове наред спасителите не можаха да достигнат до него.
 
Фирмата-организатор на изкачването съобщи, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип.
 
Затова в операцията се включи и хеликоптер на пакистанската армия, който е открил мъртвия алпинист в района на Пайджуна в Хималаите.
 
Имало ли е проблем с въжетата?
 
Според специализирани сайтове лошото време през последните дни е повредило част от въжетата, които се използват от алпинистите, а, освен това, има и много стари и опасни трасета, които могат да ги заблудят по пътя.
 
Още снощи се появиха съобщения за проблеми с осигурителните въжета по маршрута, които бяха прокарани от екипите шерпи. Те стават изключително крехки и се късат от много ниските температури, достигащи до -55 градуса в района.
 
Новината за изчезването на Атанас Скатов по трасето дойде след вестта, че алпинистите, които тръгнаха късно снощи за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7350 м.
 
В момента на 7900 м около теснината "Гърло на бутилка" са само Джей Пи Мор и Джон Снори, заедно с шерпите Мухамад Али Садрапа и Саид Али Садрапа.
 
"Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК", написаха на профила си в "Инстаграм" организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2.
 
Опитът за изкачване на К2 от група от близо 20 души - алпинисти и шерпи, започна форсмажорно преди два дни, защото прогнозите бяха за "прозорец" от по-благоприятно време, с по-слаб вятър.
 
Във Фейсбук страницата на Скатов на 4 февруари бе публикувано съобщение, че е пристигнал в Лагер 3 около 18:30 ч. местно време.
 
"Надяваме се прозореца, който е доста кратък да се запази. По прогноза утре към 10:00 ч. се очаква вятъра да се усили, поради което атаката на върха ще започне тази вечер вероятно около 23:00 ч. (20:00 ч. българско време). За съжаление разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са недостатъчни като брой, но за сега всичко е наред", пише в поста.
 
 
Кой е Атанас Скатов?
 
42-годишният Атанас Скатов изкачи десет осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.
 
Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II.
 
Освен това българинът бе първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).
 
Toй бе известен като алпинистът веган, като основна цел на мисията му е да популяризира здравословния начин на живот.
 
 
През 2018 година в Хималаите загина и най-успешният български алпинист Боян Петров.
 
Той успя да изкачи връх Шиша Пангма, обаче не се върна в лагера и тялото му не бе намерено.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?