Атанасов и Цацаров влязоха в конфликт заради спецзвеното "Антикорупция"

Депутатът смята, че така се имитира съдебна реформа, обвинител №1 го обяви за спекулант

Атанас Атанасов и Сотир Цацаров. Колаж: Mediapool

Председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов (РБ) и главният прокурор Сотир Цацаров влязоха в задочен конфликт чрез медиите в сряда. Депутатът обяви, че със създаването на разследващо спецзвено "Антикорупция", подчинено на ръководителя на държавното обвинение, се прави опит да се имитира съдебна реформа, а в отговор Цацаров го обвини в политическа спекула.

Позициите им се разминават значително въпреки провелата се във вторник вечерта среща между главния прокурор и депутатите от Реформаторския блок, на която по думите обвинител №1 темата била обсъдена "надълго и нашироко".

Според Атанасов вариантът, в който ще функционира въпросното спецзвено, което заработи в понеделник, е пример за това, че "има опити да се имитира съдебна реформа, но Реформаторският блок няма да позволи това".

Спецзвеното е съставено от прокурори, следователи, служители на МВР и агенти, които трябва да работят в екип по делата за корупция срещу лица от високите етажи на държавната власт и срещу магистрати. Идеята за звеното възникна, след като ГЕРБ и главният прокурор отхвърлиха възможността да се създаде независима прокуратура по румънски модел.

Преди ден премиерът Бойко Борисов аргументира това решение като каза, че България не може да има "две независими прокуратури", защото "не може да си позволи това".

"Държавата няма да го понесе – едните ще арестуват единия ден, другите ще арестуват на другия ден другите. Ако беше хубаво, във Франция и Германия щеше да има по две, а в Швеция сигурно три. Да не се подвеждаме по конюнктурата", каза Борисов, след като преди това беше препоръчал на среща с представители на бизнеса да престанем "много услужливо" да вдигаме всеки ден темата за корупцията в страната.

Според анализатори управляващите от ГЕРБ се страхуват от звено по румънски образец, защото то може да разруши чувството за недосегаемост в политическия елит. По думите на Атанасов управляващите трябва да създадат истинско независимо звено за борба с корупцията, а със създаването на свое главният прокурор целял да каже, че това "няма да стане". Той припомни, че спецзвеното на Сотир Цацаров не е създадено със законодателен акт, а със споразумение между прокуратурата, МВР и ДАНС.

"Основната задача е да се запази статуквото в съдебната власт, има битка да не се проведе реформа", предупреди Атанасов пред Нова телевизия в сряда, добавяйки, че "Антикорупция" било създадено тайно и той лично разбрал за съществуването му от медиите.

"За обществото обаче остава неясно кой ще го ръководи, как се подбират служителите, които ще влизат в него, като няма публично споразумение между трите институции, които го създават", коментира още председателят на вътрешната комисия.

По повод ангажимента на управляващите да проведат съдебна реформа Атанасов се обяви за прекратяването на мандата на Висшия съдебен съвет в сегашния му състав. Колегите му от ГЕРБ обаче са на различно мнение. В края на миналата седмица депутатите на Бойко Борисов, начело с Цветан Цветанов, внесоха законопроект за промени в Закона за съдебната власт, който повтаря напълно идеите на Цацаров за съдебна реформа. Това включва запазването на властта на главния прокурор върху прокуратурата и запазването на сегашния ВСС.

Законопроектът на ГЕРБ бе възприет от редица наблюдатели като бламиране на реформаторски настроения правосъден министър Христо Иванов. Самият той отрече това, посочвайки, че никога досега не е имало толкова изчерпателен пакет от предложения за съдебна реформа от страна на държавното обвинение.

Атанас Атанасов изрази опасения, че се подготвя имитация на съдебната реформа и заради отношението на главния прокурор по някои известни дела, определейки го като "политически ходове, недопустими за един магистрат".

"Според мене от това интервю, и не само от това интервю на г-н Атанасов, могат да се направят три извода. Първият извод е, че той тази книга Наказателно-процесуален кодекс (НПК) не я ползва дори като помощна литература. Вторият извод, който според мен може да се направи е, че това не е камък в двора на прокуратурата. Специализираното звено присъства във всички стратегически документи на правителството. Г-н Атанасов е член на партия, която пък е член на коалиция, която пък е член на управляващата коалиция. Ако г-н Атанасов твърди, че не знае за решенията на управляващата коалиция, това означава, че най-вероятно хвърля камък към коалиционните си партньори, не е моя работа това да го коментирам. И най-сетне, третият извод, който може да се направи е, че спекулата – тя не е само черноборсаджийско понятие", отговори му язвително Цацаров преди националното съвещание за специалните разузнавателни средства, свикано от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в сряда.

Главният прокурор припомни, че преди ден е имал среща точно с депутатите от Реформаторския блок, която протекла "в един изключително конструктивен дух" и на нея работата на спецзвеното "Антикорупция" била обсъдена "надълго и нашироко".

"Г-н Атанасов присъства на тази среща, г-н Атанасов задава въпроси. Те бяха свързани с мерките за неотклонение – трябваше да обясняваме естеството на подписката. Та, да твърдиш тази сутрин, че чуваш неща за първи път... Затова ви казвам, че спекулата, тя май става, преди всичко, понятие в политиката, а не само в черната борса", добави Цацаров, препоръчвайки саркастично на Атанасов да чете "малко повече" НПК, защото "ще спечели в личен план, пък и обществото ще спечели".

Споделяне

Още по темата

Още от България