Атанасов: "Яневагейт" дава "много отговори", но няма кой да ги разследва

Депутатът от РБ разбрал за аферата "Червей" покрай незаконно подслушване на Касим Дал

Снимка: БГНЕС

Скандалните откъси от разговор между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, коментиращи директивата на премиера Бойко Борисов до главния прокурор Сотир Цацаров бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) да бъде "опраскана", дават "много отговори", но няма кой да ги разследва.

Това коментира председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов (РБ) във вторник пред журналисти в Съдебната палата, където бе призован да даде показания по делото "Червей", по което подсъдими са Янева и ексшефа на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Досега от "Яневагейт" стана ясно, че Борисов настоявал за "опраскването" на съдийката "само пред медиите", докато председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев "сговарял" членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) да я отстранят, като най-благоприятния за нея вариант. Разбра се и, че Янева била уведомена за готвеното ѝ обвинения по "Червей" лично от Цацаров.

В същото време проверяващите скандала председатели на етичната и бюджетната комисии във ВСС Ясен Тодоров и Димитър Узунов също се оказаха набъркани в него, след като бяха определени от Янева в един от епизодите от разговора ѝ с Ченалова, като "двамата най-оправни" в съвета, които получили заръка от Борисов "да не закачат" съдийката.

"Нека да кажем нещо принципно. За съжаление, в България не съществува институция и процедура, която да бъдат задействани по такива казуси. Затова ние от Реформаторския блок (РБ) направихме предложение между първо и второ четене да се създаде институтът на т.нар. независим зам.-главен прокурор, който в такъв случай да образува досъдебно производство. Защото в този казус кой срещу кого да образува дело", риторично попита Атанасов във вторник.

Така той стана поредният коментиращ скандала, според когото в случая трябва да бъде образувано разследване по същество. За това вече призоваха колегата му в РБ Радан Кънев, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, правосъдният министър Христо Иванов и говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова. Въпреки това прокуратурата засега не демонстрира подобни намерения, образувайки единствено проверка за евентуално незаконно подслушване.

"Тук има публични данни затова, че има търговия с влияние. Това дали е вярно аз не мога да кажа, но трябва да има процедура или институция, която да изясни дали това е вярно. Няма такава. Това е големият проблем, поради което аз смятам, че освен публичния шум от този казус, нищо няма да произлезе", обобщи ситуацията председателят на вътрешната комисия в Народното събрание.

Депутатът от РБ, който не за пръв път критикува главния прокурор Цацаров, посъветва медиите да не очакват "да бъде проведено всестранно, обективно и пълно разследване от лица, които са заинтересовани от изхода на това разследване – няма как да стане".

По време на разпита си по делото "Червей" Атанасов обясни, че медиите неправилно свързали публичните му изказвания за подслушването на протестиращи от "ДАНСwithme" с разработка "Червей". Както е известно тази афера стана публично известна след негово телевизионно интервю през февруари.

Пред СГС депутатът разясни, че е получил информация, че спрямо Касим Дал (РБ) били използвани незаконни СРС-та, поискани от "Криминална полиция" по информация, че готвел убийството на лидера на ДПС Лютви Местан. С този сигнал Атанасов и Касим Дал отишли при тогавашния служебен премиер Георги Близнашки. След това, вече като депутат, и от доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата Атанасов разбрал, че подслушването на Дал било незаконно – два пъти за по три месеца.

"Не разбрах нищо от този разпит, освен да пазя следствената тайна. Комисията установи, че материали по проверки са изпратени на прокуратурата през декември, а отношение беше взето три месеца по-късно. Прокуратурата покри този случай с мотива, че е следствена тайна и така в парламента не стигна достатъчно информация", коментира Атанасов по отношение на разпита си като свидетел по разследването на аферата "Червей".

Споделяне

Още по темата

Още от България