Атанасова е спряла и преправя проекта за е-здравеопазване на Константинов

Атанасова е спряла и преправя проекта за е-здравеопазване на Константинов

Проектът за изграждане на интегрираната електронна здравна система е спрян и през есента вероятно ще бъде обявена нова поръчка, съобщи в петък здравният министър Десислава Атанасова.

Проектът “БАЗИС“, по който трябваше да се изгражда информационната система, е на стойност 9.7 млн. лева и трябваше да приключи през октомври следващата година. Идеята ѝ бе да обедини въведените до момента електронни системи и услуги и да се добавят нови, така че хората да ползват електронни рецепти, електронни болнични листове и да имат улеснен достъп до електронното си здравно досие, което сега е достъпно само чрез електронен подпис.

“Идеята, която беше заложена, да има една електронна информационна система, така че всеки български гражданин да може свободно да проверява своя здравен статус, разбира се, че ще бъде реализирана. Има известно забавяне, защото Министерството на здравеопазването в началото на тази година е обявило една обществена поръчка за изграждане на една информационна система, която обаче донякъде повтаря информационната система, която има в НЗОК. Предполагам, че това се дължи, от една страна, на недобрия диалог, който съществуваше между министерство и каса в близкото минало. Впоследствие тази обществена поръчка многократно е обжалвана почти от всички фирми, които са закупили документация, тази поръчка в момента е прекратена и ще има нова спецификация, която в рамките може би на месец септември ще бъде обявена отново“, заяви Атанасова пред ТВ7.

Забавянето при избора на изпълнител вероятно ще доведе и до забавяне в изпълнението на целия проект, който в същото време е част от концепцията за електронно правителство. Здравната информационна система трябва да е в синхрон с картите за електронна идентификация, които освен достъп до различни административни услуги, трябва да осигурят на хората и достъп до здравни услуги. Първите карти за е-идентификация трябва да са готови в началото на 2013 година.

“Така или иначе всички средства, които ще са необходими за изграждането на тази система, са европейски, бенефициентът е Министерството на здравеопазването. Така че информационната система, която ще дава сигурност и информация за здравното досие на всеки българин ще е факт“, коментира Атанасова.

Това е поредният проект за електронно здравеопазване, който е блокиран в рамките на мандата на това правителство. Така например бившият здравен министър Стефан Константинов замрази проекта за електронна здравна карта на своята предшественичка Анна-Мария Борисова и го замени с проекта за интегрирана информационна система. В мандата на предишното правителство също бяха похарчени доста пари за дублиращи се и вече неработещи проекти.

Споделяне

Още по темата

Още от България