Атанасова и Дянков си противоречат за ДДС върху лекарствата

Симеон Дянков и Десислава Атанасова, Сн. БГНЕС

"Тежката артилерия" на ГЕРБ в здравеопазването – министър Десислава Атанасова - от няколко дни говори за евентуално намаление на ДДС върху лекарствата. Това се обсъждало с Министерството на финансите в хода на бюджетната процедура. Засега никой от финансовото ведомство не е коментирал радостната вест, а и самата Атанасова отказва всякакви подробности и разчети – с колко пункта би паднал данъкът, с колко биха поевтинели лекарствата и какъв ще е цялостният ефект от подобен ход.

Изказванията ѝ освен това са в пълно противоречие със сметките, които прави финансовият министър Симеон Дянков, който само преди броени дни – на 1 август заяви, че за следващата година няма да има промяна в ДДС в никаква посока, нито ще има диференциране на ставки.

Интервюто на Дянков за бТВ със заглавие “За следващата година няма да има промяна в ДДС“ все още стои на челно място на страницата на Министерството на финансите. Само ден след това изявление обаче в студиото на същата телевизия, Атанасова заговори, че намаление на ставката за лекарствата може да се обсъди, а в неделя пред БНР вече твърдеше, че този вариант се обсъжда.

В понеделник тя заяви, че в края на септември може би ще е ясно дали ще има намаляване на ДДС върху лекарствата или не. “В момента се правят различни разчети вследствие подготовката на бюджетната процедура за Бюджет 2013 г. Oще не е ясно дали ще има намаление, дали държавният бюджет може да си позволи още една диференцирана ставка на ДДС или не. И това ще стане ясно може би, когато започнaт бюджетните процедури в края на септември", каза тя. "Има шанс да се обсъдят различни идеи, предстои да видим", допълни Атанасова.

Според Дянков обаче “за следващата година няма да има промяна в ДДС, нито ще се увеличава, нито ще се намалява, нито ще има диференциация, както от време на време се говори“.

От гледна точка на по-високите приходи, които получаваме, би могло да свалим ДДС-то, но за моя изненада политическата класа - мнозинството и опонентите в парламента, не искат това да стане. Не смятат, че това е добра идея. Препоръката и от мнозинството от ГЕРБ е да се фокусираме върху доходите", коментира Дянков през миналата седмица.

Само преди два месеца парламентът отхвърли предложение на Синята коалиция за намаляване на ДДС върху лекарствата. Мнозинството на ГЕРБ и друг път е отхвърляло предложения за по-ниска ставка на данъка върху лекарствата.

В много европейски страни ДДС върху лекарствата наистина е по-нисък отколкото у нас. 20-те процента ДДС пък се явяват най-сериозната надценка върху цените на лекарствата и затова натискът на държавата различните участници по веригата да си намалят надценките беше посрещнат с призива тя да направи същото.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес