Атанасова иска още 5 млн. лева за лечение на деца в чужбина и отпадане на лимита

Министерството на здравеопазването предлага да отпадне лимита от 180 000 лева за лечение на деца през специализирания фонд. Проектопостановлението, подписано от новия министър Десислава Атанасова, вече е публикувано на страницата на министерството. Още преди встъпването си в длъжност Атанасова обяви, че това ще бъде първото ѝ предложение. От документа става ясно, че министерството настоява за допълнителни 5 млн. лева, за да може фондът да работи без ограничения.

Финансовият лимит беше въведен през лятото на миналата година и целеше всички нуждаещи се деца, да бъдат вместени в наличния финансов ресурс. Преди две седмици финансовият министър Симеон Дянков заяви, че не е съгласен с отпадането на лимита, но след това премиерът Бойко Борисов спусна директива за отмяната му.

В мотивите на здравното министерство за отпускане на допълнителни средства се посочва, че очакваните разходи през първото тримесечие на 2012 г. за лечението на 132 деца, са в размер на 2.75 млн. лева Разчетите показват, че за осигуряване лечението на всички нуждаещи се деца през 2012 г., без значение на необходимата за това сума, ще бъдат необходими около 11 млн. лева лв. Сега отпуснатите от държавата средства на фонда са 6 млн. лева и те биха стигнали до август. Затова са необходими допълнително 5 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България