Атанасова обеща да махне избора на екип в болниците и тавана за лечение на деца

Атанасова обеща да махне избора на екип в болниците и тавана за лечение на деца

Номинираната за четвърти здравен министър на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви в понеделник, че ще предложи отпадането на избора на екип в болниците и тавана от 180 000 лева за лечение на деца в чужбина. И двете предложения са изцяло в правомощията на министъра на здравеопазването и могат да се регламентират с наредба.

“Първото предложение пред Министерски съвет, под което ще сложа подписа си, е да отпадне тавана за лечение на деца в чужбина от 180 000 лева“, заяви Атанасова пред Нова телевизия.

Попитана колко ще може да отделя държавата за лечението на деца Атанасова заяви: “Колкото е необходимо, толкова ще плати държавата за всеки български гражданин, дете, за лечение в чужбина. Независимо откъде трябва да бъде спестено, за да се плати. Това е приоритет на цялото правителство“.

Преди две седмици финансовият министър Симеон Дянков обяви, че таванът няма да падне и дори е задължителен, като по думите му подобни лимити имало във всички страни в ЕС. По-късно обаче премиерът Бойко Борисов обеща, че ограничението ще бъде отменено.

Лимитът от 180 000 лева на дете, който отпуска Фондът за лечение на деца, беше въведен през лятото на миналата година от Министерския съвет с мотива, че ограниченият финансов ресурс ще стига за повече деца. Това обаче налага за децата да се набират допълнителни средства чрез дарения, което бави лечението им. В началото на месеца стана ясно, че шестмесечно момиченце е починало без да дочака лечението си в чужбина, което отново предизвика недоволство срещу ограничението.

Атанасова се закани да премахне и друг събиращ хорското недоволство момент – изборът на лекар и екип в болниците. Тя смята, че хората пак ще могат да избират определени лекари в конкретно лечебно заведение и без да трябва да плащат допълнително. Сега изборът на екип и лекар става с попълване на декларация и плащане на такса на касата на болницата. “Същото може да става и без да се плаща такса“, смята Атанасова. “Трябва да се намерят други механизми за мотивация на лекарите, а не чрез избор на екип“, каза тя.

Като председател на здравната комисия преди два месеца Атанасова беше предложила изборът на екип да стане допълнителна услуга, за която хората се осигуряват в частни фондове. Тя продължава да подкрепя тази идея: “Това е възможно да се случи. Само че това трябва да бъде законодателно уредено, т. е. не е в моите правомощия на министър, но пък е в моите правомощия да имам законодателна инициатива и да го предложа на Народното събрание... Бих могла да го направя“, посочи тя.

За сравнение настоящият здравен министър в оставка Стефан Константинов, смята че сега услугата избор на екип е достатъчно добре уредена и премахването ѝ би създало повече проблеми.

Атанасова обеща да се срещне с работещите в системата на спешната помощ, които месеци настояват за регламентиране на отговорностите им и по високи заплати и за последно отправиха исканията си в събота. Те настояват за минимум 1000 лева заплата. Атанасова коментира, че действително, за да бъдат задържани работещите в системата, единственият начин са финансовите стимули.

“Дали ще вземат 1200 лева заплата, в момента не мога да се ангажирам, защото това е и тема, свързана с бюджета. Но още следващата седмица ще ги поканя на среща и ще намерим решение, сигурна съм“, каза тя.

Атанасова очаква, че ще работи добре с ресорния вицепремиер Симеон Дянков.

Тя обяви, че ще отговаря за лекарствената политика пряко, а няма да я възложи на заместник-министър. “Първата тема, с която ще се захвана е лекарствената политика“, посочи Атанасова и обясни, че ще предложи промяна в наредбата, така че НЗОК да може да договаря отстъпки за всички лекарства, а не само за 100% платените и уникални. Тя очаква реално понижение на цените около юни. С проценти не мога да се ангажирам, това е договорен процес и фирмите производители трябва да дадат отстъпки.

На заседание на парламентарната група на ГЕРБ във вторник ще бъде решено кой ще е следващият управител на НЗОК.

Атанасова ще предложи досегашната си заместничка в комисията по здравеопазване в парламента Даниела Дариткова да я оглави.

Според Атанасова няма проблем, че самата тя е с правно, а не с медицинско образование. “Аз няма да лекувам, а ще предлагам законодателни промени. Познавам работата и на НЗОК, и на Министерството на здравеопазването и ще се съобразя с препоръката на премиера, като се уча от грешките на предишните здравни министри", каза тя.

На въпроса защо именно тя е “тежката артилерия на ГЕРБ", Атанасова отговори: “Защото съм човек от ГЕРБ – политически отговорен, политически обвързан от първия ден, в който съществува и сдружението на ГЕРБ. От първия ден съм там, миналата съм през много избори, знам проблемите на хората и един от най-основните им проблеми е здравеопазването."

Атанасова обяви, че ще се опита да откаже цигарите по препоръка на премиера Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България