ГЕРБ с прийомите на БКП

Атанасова се приема за тежката артилерия на ГЕРБ, а Добрев за недостатъчно подготвен

Делян Добрев и Десислава Атанасова, сн. БГНЕС

Часове след като стана ясно, че заместник-министърът на икономиката Делян Добрев и депутатката Десислава Атанасова ще са новите попълнения в Министерския съвет, двамата решиха да се самопредставят пред медиите. На импровизирана пресконференция в петък те се придържаха плътно към казаното сутринта от премиера Бойко Борисов в едночасовото му интервю пред националната телевизия.

От изявата на бъдещите министри стана ясно, че Десислава Атанасова се смята за част от тежката артилерия на ГЕРБ, а Делян Добрев смята, че никой не е достатъчно подготвен за министър.

Пълна мъгла около АЕЦ “Белене”

Въпреки десетките въпроси дали страната ни ще строи АЕЦ “Белене” бъдещият енергиен министър предпочете да структурира позицията си в полето на мистиката, като не даде конкретен отговор. Като се придържаше изцяло към цитати на министър-председателя Бойко Борисов, Добрев обясни, че единственото сигурно засега е, че атомната електроцентрала няма да бъде строена само с руско и българско участие.

Наследникът на Трайков, който искал да си тръгва с него, но после размислил и приел офертата за министерското кресло, обясни също, че “позицията за Белене не се различава от досегашната”.

”Проблемите в енергетиката са много. Преди да бъде взето окончателно решение дали ще се строи АЕЦ "Белене” или не всички факти ще бъдат сложени на масата”, заключи Добрев, без да влиза в никаква конкретика.

Тази му позиция доведе и до естествения въпрос дали се чувства достатъчно подготвен за поста си.

Отговорът на Добрев беше лаконичен: “Едва ли някога някой се чувства подготвен за такъв пост”.

За политическите ангажименти и политбюро

По време на пресконференцията си Делян Добрев не отговори на въпроса защо е искал да подаде оставка заедно с Трайков, но не го е направил. По думите му в началото се усъмнил дали премиерът няма критики и към него и затова изразил готовност за оставка. После обаче разбрал, че не е така, и се отказал от солидарната позиция.

Бъдещият министър отказа да коментира разминаването между думите на Трайчо Трайков, който твърди че оставката му е била поискана от Цветан Цветанов, и официалното съобщение от ГЕРБ, че енергийният министър е подал оставка сам пред Изпълнителната комисия на формацията.

На въпрос защо оставките уж са били подадени пред партиен орган тип Политбюро, а не на премиера Борисов, Добрев заяви, че “всички министри са политически лица”.

“Всички министри са политически ангажирани, защото това е правителство на ГЕРБ и Изпълнителната комисия взема решения и дава своите предложения за назначаване на министри”, каза той.

Попитан дали, след като Изпълнителната комисия е приела оставката на Трайков, същият орган е предложил на Добрев да заема поста му, той отговори отрицателно и заяви, че е получил покана от Бойко Борисов.

По неофициална информация на Mediapool съвещание на изпълкома на ГЕРБ изобщо не е имало. Няколко души от представителите на мнозинството са били привикани в резиденцията на премиера в Бояна, където той ги е уведомил за случващото се.

Отново по неофициална информация част от висшето партийно ръководство на ГЕРБ са разбрали, че са се събирали с колегите си и са приемали оставки, от новинарските емисии.

Атанасова: Аз съм тежката артилерия на ГЕРБ, не знам колко време ще съм министър

Тезата му обаче скоро бе опровергана от бъдещия здравен министър Десислава Атанасова, която обяви пред журналисти, че се чувства като тежката артилерия на ГЕРБ.

Въпреки това обаче от думите ѝ стана ясно, че не знае колко време ще остане на поста, който се оказа най-проветривото място в правителството на ГЕРБ. На въпрос колко месеца прогнозира, че ще бъде министър, Атанасова заяви: “Не съм се замисляла по този въпрос”.

По думите ѝ първото нещо, което ще направи, е да подкрепи създаването на анкетна комисия за лекарствената политика, предложена от опозицията. Това ще е първото видимо нещо, каза тя.

“Години наред много министри са се опитвали да правят реформи. Всеки ден нещата стават по-зле”, допълни Атанасова, заявявайки, че въпреки сформирането на комисията няма да прави ревизия на работата на министър Константинов.

За цените на лекарствата бъдещият министър имал конкретни идеи. Според нея не са необходими законодателни промени, а по-скоро ще обърне внимание на подзаконовата нормативна база. До месец освен това пациентите трябвало да усетят намалението в цените на лекарствата.

Знам приоритетите на правителството и бих се справила, отбеляза Атанасова. Според нея е редно да се обсъди реформата в спешната помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от България