Атанасова ще вдига заплатите в Бърза помощ с пари за ремонти

Министърът и БЛС с 90% съвпадащи идеи, разминават се за избора на екип и вноската в частните фондове

Снимка: БГНЕС

Между 7 млн. лева и 11 млн. лева ще бъдат отпуснати допълнително за повишаване на заплатите в спешната помощ, стана ясно в понеделник след среща на новия здравен министър Десислава Атанасова със съсловните организации. Атанасова обяви, че ще поиска 7-8 млн. лева от финансовия министър Симеон Дянков, а ако няма възможност, ще използва част от парите на министерството за капиталови разходи. Министерството разполага общо с 20 млн. лева за капиталови разходи като по думите на Атанасова 11 млн. лева могат да бъдат пренасочени за повишаване на заплатите на работещите в спешната помощ. Тя обясни, че на първо време ще се работи за 10-15% увеличение на заплатите на всички заети в системата. Сега заплатите на лекарите в Бърза помощ са между 500 лева и 700 лева, на сестрите - 450-500 лева, а шофьорите на линейка получават 360 лева.

Това е второто финансово искане на Атанасова към финансовия министър. Миналата седмица стана ясно, че ще поиска още 5 млн. лева за Фонда за лечение на деца. Повече пари за спешната помощ поиска още през миналата година при правенето на бюджета бившият здравен министър Стефан Константинов, но тогава бяха отпуснати по-малко от нужните средства.

 

Атанасова обеща и промяна в наредбата за специализациите, така че работещите в Спешна помощ млади лекари да могат да специализират всички специалности, които желаят, а не само спешна медицина.

Атанасова не отговори дали ще продължи да работи по идеята на Константинов за обучение на парамедици, които да поемат по-голямата част от спешните случаи. “Работната група, която беше сформирана за начертаване на концепция за спешната помощ е готова с работата си, но все още доклад не ми е предоставен“, каза Атанасова и уточни, че ще разчита за съвети и на Консултативния съвет по здравеопазване, който ще започне да работи редовно и ще чертае дългосрочната визия за развитие на сектора. В него ще влизат съсловни и пациентски организации, синдикати и др.

Бъдещето на здравноосигурителния модел ще е ясно в края на годината

Атанасова заяви, че в рамките на тази година ще може да представи конкретна визия за развитие на здравноосигурителния модел. В събота тя каза пред Дарик радио, че ще иска 6% от здравната вноска да продължава да постъпват в НЗОК, а останалите 2% - в частен фонд по избор на осигурения. Според нея осигуряването трябва да има два задължителни стълба – основен – в НЗОК и допълнителен – в частен фонд като паралелно продължи и сега съществуващото доброволно осигуряване.

От Българския лекарски съюз подкрепят принципно демонополизацията, но смятат, че сегашната вноска от 8% задължително трябва да продължи да постъпва в НЗОК, а в частните фондове – допълнително набирани средства.

“Средствата от сегашната осемпроцентна вноска са недостатъчни за покриване на основния пакет от дейности, плащани от НЗОК. По-скоро от допълнителното осигуряване трябва да покрива допълнителни услуги като избора на екип, консумативи, импланти. Според Райчинов и голяма част от плащанията за лекарства също трябва да преминат към допълнителното осигуряване. “С осем процента да се осигуряват и безплатни лекарства и то в пълен размер е абсурд“, заяви Райчинов.

При добър контрол слабите лечебни заведения сами ще отпаднат

“Темата за национална здравна карта и закриване на лечебни заведения в момента не стои“, заяви Атанасова. В момента в парламента има внесен законопроект на бившия здравен министър Стефан Константинов, който предлага НЗОК да решава с кои болници да работи, а не както сега да сключва договор с всички, отговарящи на критериите. Според Константинов така ще се ограничи изтичането на финансов ресурс в постоянно роящите се здравни заведения. Вариантът на Константинов обаче е претърпял сериозни корекции преди второто четене, а самата Атанасова даде да се разбере, че има съвсем друго виждане по въпроса.

“Аз мисля, че ако се упражнява необходимия контрол от държавата чрез регионалните здравни инспекции, медицинския одит и НЗОК, всички лечебни заведения, които отговарят на условията, ще могат да работят съвсем спокойно. Тези, които не отговарят поради липса на специалисти, липса на медицинско оборудване, няма да имат достъп до публичния финансов ресурс.

БЛС са против да се махне изборът на екип без заместващ механизъм

Въпреки че по думите на Райчинов вижданията на съсловната организация с тези на Атанасова съвпадат 90%, се оказа, че има и спорни идеи. Атанасова продължава да настоява за отпадане на избора на екип и лекар в болниците като по думите ѝ на първо място това трябва да стане за родилките и децата.

Според председателя на БЛС Цветан Райчинов обаче това е едно право, което не трябва да бъде отнето без заместващ механизъм. “Ако досега един пациент е имал право освен болница да си избере и конкретен лекар, то с отпадането на избора на екип, това право му се отнема. Но министър Атанасова е права, че начина, по който това сега е разписано в наредба е незаконосъобразно и вероятно ще падне в съда“, каза Райчинов.

От БЛС подкрепят идеята на Атанасова изборът на екип да става през частни фондове. По думите му не трябва да има парични взаимоотношения лекар-пациент. Атанасова и Райчинов са на мнение, че внасянето на вноски в частен фонд няма да излезе по-скъпо за пациента, отколкото ако си плати еднократно, само когато има нужда.

Диагностично свързани групи – в следващия мандат на ГЕРБ

По смяната на клиничните пътеки с диагностично свързани групи Атанасова заяви, че “това е един процес, който ще продължи няколко години“.

“В никакъв случай преминаването не може да стане в този мандат и във времето, в което аз ще бъда министър. Във всички европейски държави този процес е отнел между пет и десет години. Така че с най-добри пожелания надявам се, че в следващия мандат на следващото правителство на ГЕРБ, ще имаме вече диагностично свързани групи“, каза Атанасова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?