Премиерът към здравния министър:

Атанасова, всеки ден да обяснявате с колко падат цените на лекарствата

сн. БГНЕС

Всеки ден да обяснявате с колко падат цените на лекарствата, заявява премиерът Бойко Борисов на здравния министър Десислава Атанасова по време на последното правителствено заседание. Заръката идва няколко дни, след като Атанасова и екипът ѝ представиха пакет от нормативни промени, свързани с ценообразуването на лекарствата. От тях става ясно, че дългоочакваните отстъпки за всички лекарства ще зависят изцяло от добрата воля на фармацевтичните фирми, а предложението за намаляването на надценките на аптеки и дистрибутори създаде напрежение в гилдията.

“Другата важна тема, Атанасова, е всеки ден с колко падат цените на лекарствата. Обяснявате, давате – цени, цени, публично на сайта, толкова, толкова, толкова. Сто процента публичност, обяснявате, ето така се прави – днес това направихме за цените. Всеки ден. Тази тема няма да я сваляте“, нарежда премиерът по време на заседанието на МС, стенограмата от което бе разпространена в петък.

Атанасова обяснява, че е готова цялата нормативна база. “Аз утре ще имам среща с фармацевтичния съюз, с компаниите, с представителите на генеричните лекарствени продукти и на иновативните, с пациентски организации. Те одобряват всички промени, единствено притеснението на фармацевтите е по отношение намалението на надценките, но ние трябва да защитим пациентите, гражданите, така че те, получавайки пенсия или заплата“, заявява Атанасова.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?