Премиерът към здравния министър:

Атанасова, всеки ден да обяснявате с колко падат цените на лекарствата

сн. БГНЕС

Всеки ден да обяснявате с колко падат цените на лекарствата, заявява премиерът Бойко Борисов на здравния министър Десислава Атанасова по време на последното правителствено заседание. Заръката идва няколко дни, след като Атанасова и екипът ѝ представиха пакет от нормативни промени, свързани с ценообразуването на лекарствата. От тях става ясно, че дългоочакваните отстъпки за всички лекарства ще зависят изцяло от добрата воля на фармацевтичните фирми, а предложението за намаляването на надценките на аптеки и дистрибутори създаде напрежение в гилдията.

“Другата важна тема, Атанасова, е всеки ден с колко падат цените на лекарствата. Обяснявате, давате – цени, цени, публично на сайта, толкова, толкова, толкова. Сто процента публичност, обяснявате, ето така се прави – днес това направихме за цените. Всеки ден. Тази тема няма да я сваляте“, нарежда премиерът по време на заседанието на МС, стенограмата от което бе разпространена в петък.

Атанасова обяснява, че е готова цялата нормативна база. “Аз утре ще имам среща с фармацевтичния съюз, с компаниите, с представителите на генеричните лекарствени продукти и на иновативните, с пациентски организации. Те одобряват всички промени, единствено притеснението на фармацевтите е по отношение намалението на надценките, но ние трябва да защитим пациентите, гражданите, така че те, получавайки пенсия или заплата“, заявява Атанасова.

Споделяне

Още по темата

Още от България