Атентат срещу Беназир Бхуто уби 136 души

Атентат срещу Беназир Бхуто уби 136 души

Най-малко 136 души загинаха при двоен самоубийствен атентат, извършен в четвъртък вечерта срещу конвоя на бившия министър-председател на Пакистан Беназир Бхуто, съобщиха световните информационни агенции. Ранени са стотици. Терористите използваха момента, в който големи тълпи от хора се бяха събрали, за да посрещнат Бхуто в южния град Карачи.

Беназир Бхуто е пътувала от летището до своя дом след 8 години в доброволно изгнание в чужбина. Тя не е пострадала при нападението.

Камионът, с който бившият премиер е бил превозван, е със счупени стъкла и взривени врати. Атаките срещу конвоя се случиха въпреки засилените мерки за сигурност. Те бяха предприети след като редица въоръжени групировки предупредиха за подготвени атентати.

"Беназир Бхуто бе целта, но тя не е ранена", заяви един от лидерите на Пакистанската народна партия Фаузия Уахаб, чийто водач е Бхуто. Тя е била два пъти премиер на Пакистан.

Бившият министър-председател пристигна в четвъртък в родината си от Дубай след сделка между нея и пакистанския президент Первез Мушараф. Той амнистира Бхуто по обвиненията в корупция, заради които тя емигрира през 1999 година, а тя обеща нейната партия да не блокира избирането му за президент.

Лидерът на Пакистанската народна партия вече обяви намерението си да се включи активно в политическия живот на страната и изрази надежди да спечели парламентарните избори през януари. 

Атентатът срещу нея се случи, докато кортежът ѝ пътуваше към мавзолея на основателя на Пакистан Мохамед Али Джина.

“Нападателят първо e хвърлил ръчна граната, а след това извършил и самоубийствено нападение по време на процесията, за която се събрали около 500 000 души”, каза началникът на полицията в Карачи Азхар Фаруки.

„След първия слаб взрив кортежът спря. Когато всички се събраха, имаше втора силна експлозия, разказа Миан Абдул Разак от Пакистанската народна партия. По думите му навсякъде е имало пръснати тела и части от тела.

Официални лица от шест болници в Карачи съобщиха, че най-малко 136 души са загинали при атентата, а 387 са ранени. Те се опасяват, че броят на жертвите ще нарасне. Министърът на вътрешните работи Афтаб Шерпао каза, че много от жертвите са служители по сигурността.

Преди завръщането си в Пакистан, Бхуто е получила заплахи от проталибански бойци, че ще бъде посрещната със самоубийствени атентати. Над 15 000 полицаи и военни, както и 5000 доброволци от нейната партия охраняваха процесията. ЕС, САЩ и ООН осъдиха остро нападението.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?